Jetze Plat en Rachel Klamer zijn sportman en sportvrouw van het jaar geworden. Tijdens het nationaal congres van de Nederlandse Triathlon Bond in Papendal werden zij vandaag gehuldigd. Barbara de Koning werd talent van het jaar en Tessa Kortekaas Age Grouper van het jaar.

Nieuw dit jaar was dat de verkiezing van sportman en paratriatleet zijn samengevoegd tot één verkiezing, nadat Plat vorig jaar beide verkiezingen won. Genomineerden bij de mannen waren naast Jetze Plat ook Geert Schipper, Jorik van Egdom, Marco van der Stel en Evert Scheltinga. Bij de vrouwen waren Jony Heerink, Rachel Klamer, Els Visser, Yvonne van Vlerken en Quinty Schoens genomineerd.

Plat is uiteraard meer dan blij met zijn titel ‘sportman van het jaar’: ,,Dit voelt heel goed. Een wedstrijd wil je altijd winnen, maar bij deze heb je het zelf niet in de hand. Tof dat ik sportman van het jaar ben geworden, dat is toch wel bijzonder.”

Klamer kon zelf helaas niet aanwezig zijn bij de huldiging, maar liet in een videobericht haar waardering blijken. ,,Ik wil iedereen ontzettend bedankt voor het stemmen, ik voel me vereerd. Ik had een goede start dit seizoen. Daarna werd het wat minder, maar daarna kon ik me in de Super League Triathlon goed herpakken. Al waren die wedstrijden eigenlijk vooral als training bedoeld. Ik wil de Nederlandse Traithlon Bond en mijn coach ontzettend bedanken: het is belangrijk om een sterke bond te hebben om op terug te kunnen vallen.” 

(tekst gaat verder onder de foto)

Klamer uit in een videoboodschap haar waardering. (Foto: 3athlon.nl)

Tevens was er een categorie voor Talent van het jaar, waarvoor Barbara de Koning, Victor Goené, Shirin van Anrooij, Joey van ’t Verlaat en Sophie van der Most werden voorgedragen. Sione Jongstra, Tessa Kortekaas en Derk de Korver waren genomineerd voor de titel Age Grouper van het Jaar.

Winnares van de titel Age Grouper van het jaar, Kortekaas, kon eveneens niet aanwezig zijn, maar had ook een videoboodschap opgenomen waarin ze haar waardering uitspreekt. ,,Nadat ik bij Ironman Maastricht mijn slot voor Kona had gehaald, ben ik in die flow doorgestoomd naar het Wereldkampioenschap Ironman 70.3 en vervolgens het hoofddoel Hawaii. Ik krijg nog steeds kippenvel als ik aan Hawaii denk.” Daarnaast kondigt Kortekaas aan: ,,Volgend jaar ben ik pro.” 

Barbara de Koning was ook niet aanwezig, doordat ze woonachtig is in het buitenland en dus ook zij had een videoboodschap opgenomen. ,,Het is een grote eer en een bekroning op een spannend jaar met de Youth Olympic Games in Buenos Aires. Ik hoop dat ik Nederland volgend jaar weer ijzersterk kan vertegenwoordigen.”