Voor Joe Skipper was het niet belangrijk dat Ironman Lake Placid de laatste wedstrijd was waar kwalificatieslots voor het WK Ironman Nice voor het grijpen lagen – de Brit was al gekwalificeerd – maar het weerhield hem niet om maximaal te racen én de overwinning bij de sterk bezette wedstrijd te pakken.

Tijdens het zwemmen werd er vooral gekeken naar Josh Amberger; de Australiër ging hard, kwam na 49:44 minuut uit het water en had toen een voorsprong van bijna twee minuten op een eerste achtervolgende groep. Skipper zat echter veel verder van achteren; hij lag dan wel negende na het zwemmen, maar had een achterstand van meer dan vier minuten. Hij werd op dat moment omringd door Matt Hanson, Adam Feigh, Simon Bernier Lalonde en Hunter Lussi.

Terwijl Amberger op de fiets al snel werd ingehaald door mannen als Lukas Schnodewind, Ben Hoffman en Cody Beals, was het zeker ook Skipper die aan een inhaalslag was begonnen en hard naar voren reed. Na iets meer dan vijftig kilometer op de fiets was zijn achterstand al verkleind tot een minuut en niet veel later nam Skipper de leiding in de wedstrijd over. Aanvankelijk konden meerdere mannen volgen, maar na honderd kilometer bleef alleen Amberger nog bij Skipper, waardoor de twee dus met elkaar aan de leiding van de wedstrijd gingen.

De twee bleven lange tijd bij elkaar fietsen en zagen hun voorsprong op de rest van het profveld groter en groter worden, maar in de slotfase van het fietsonderdeel maakte Skipper toch nog het verschil; hij liet Amberger achter zich om in zijn eentje terug te keren naar T2. Toen hij daar aankwam, had hij een voorsprong van 1:22 minuut op Amberger, 2:43 minuut op Hoffman en 6:13 minuut op de nummer vier van dat moment: Michael Weiss. De altijd sterk lopende Matt Hanson volgde als vijfde en lag bijna tien minuten achter Skipper.

Tijdens de marathon bleef Skipper eigenlijk de volledige 42 kilometer steady aan de leiding lopen, ook al werd zijn voorsprong nergens comfortabel groot. De Brit moet blijven pushen, ondanks de pittige omstandigheden: het was warm en de luchtvochtigheid was hoog. Daar had Amberger het moeilijker mee, want hij zag op zijn beurt Hoffman en Hanson voorbij komen, waarmee het podium uiteindelijk dan ook compleet was.

Skipper won de wedstrijd in 8:03:46. Hoffman finishte als tweede in 8:06:06 en Hanson als derde in 8:09:51.