Dat de Britse Joe Skipper weer helemaal terug is na een toch wel langslepende blessure, bewijst hij – na zijn zesde plaats bij het WK Ironman een maand terug – nu nóg maar eens: zojuist won hij Ironman Florida, uitgerekend door tijdens de marathon, toch altijd zijn favoriete onderdeel, toe te slaan. Skipper kwam na 7:46:28 over de finish. Dat was meteen een nieuw race record.

Lange tijd leek het er overigens op dat de Amerikaanse Andrew Starykowicz zou winnen. Niet vanaf het begin, want aanvankelijk was het de Zweed Alexander Berggren die het zwemonderdeel domineerde en na 47:57 minuut als eerste aan het fietsen mocht beginnen. Starykowicz volgde als achtste met een kleine drie minuten achterstand en Joe Skipper als zeventiende met een achterstand van 6:20 minuut. Beide atleten, en dan met name Starykowicz, staan bekend om hun goede fietsonderdeel en het bleek in de daaropvolgende 180 kilometer maar weer eens waarom.

De Amerikaan maakte het dan ook meteen waar, want al na veertig kilometer was hij aangesloten bij de nieuwe leider van de wedstrijd: de Zweedse Jesper Svensson. Deze twee mannen bleven een tijd bij elkaar rijden, maar na ongeveer 100 kilometer begon Starykowicz het verschil te maken en ging hij er in zijn eentje vandoor. Vanaf dat moment vergrootte hij zijn voorsprong alleen maar meer en uiteindelijk reed hij een bijzonder snelle tijd van 4:01:19 uur. Met een voorsprong van 6:12 minuut op Svensson, begon hij dan ook als eerste aan de marathon. Ondertussen was Joe Skipper opgerukt naar een derde plaats, maar de Brit had bij aanvang van de marathon wel een achterstand van ruim negen minuten.

Heel even leek die achterstand van Skipper gelijk te blijven, maar al na een paar kilometer begon de Brit rap tijd goed te maken op Starykowicz. Na 18 kilometer ging Skipper eerst voorbij aan Svensson en had hij zijn achterstand op de koploper meer dan gehalveerd. Tien kilometer later had Skipper ook Starykowicz bijgehaald. Ondertussen bleef de Amerikaan veel tijd verliezen en was het ondertussen de eveneens Amerikaanse Ben Hoffman die snel naar een tweede plaats liep en ook tijd op Skipper begon goed te maken. Met nog 7 kilometer te gaan was het verschil tussen deze eerste twee atleten nog maar 1:43 minuut en stevenden de twee af op een zinderend slotstuk.

Skipper wist, misschien dankzij de hete adem van Hoffman in zijn nek, zijn tempo te handhaven in de laatste kilometers en slaagde er zo ook in de overwinning naar zich toe te trekken. Dat deed hij in een eindtijd van 7:46:28, een nieuw race record. Ook zijn ijzersterke marathon – 2:39:01 minuut – sprong daarbij in het oog. ,,Ik wist dat ik in vorm was, maar dit is wel erg sterk”, sprak Skipper direct na afloop. ,,Ik heb wel zin om op dat hoogste treetje van het podium plaats te nemen.”

Hoffmann liep met een tijd van 2:36:09 (meteen goed voor een looprecord, red.) overigens nog harder, maar kwam wel over de eindstreep als tweede in een tijd van 7:48:29. Starykowicz legde uiteindelijk nog wel beslag op het brons in een tijd van 7:56:32.

Op moment van schrijven lag Michiel de Wilde, de enige Nederlandse pro aan de start, op een achttiende plaats. Hij had nog tien kilometer te gaan en keek tegen een achterstand van 50 minuten aan.