Een nieuwe Challenge in Italië: dat leek Joep Staps wel wat en dus toog de Nederlander naar de oostkant van de ‘laarspunt’ om daar aan de start te verschijnen van de eerste editie van Challenge Cesenatico. Staps, die vooraf aan gaf vooral zin te hebben om te racen en ook benieuwd te zijn naar hoe zijn zwemniveau er eigenlijk voor stond, kwam uiteindelijk als zestiende over de finish.

Lang leek het er overigens op dat de nog jonge Jesse Hulst de snelste Nederlander zou worden, maar tijdens de halve marathon stortte Hulst volledig in om ongeveer halverwege de wedstrijd uit te stappen. Dat zorgde ervoor dat Staps in ieder geval een plaatsje kon opschuiven en uiteindelijk dus naar die zestiende plaats liep.

Challenge Cesenatico werd gewonnen door de Italiaan Alessandro Fabian, die daarmee z’n tweede overwinning als profatleet boekte. Hij won de race in een tijd van 4:00:39 en moest tot de laatste meters blijven strijden, want de Serviër Ognjen Stojanovic zat hem op de hielen en finishte met een eindtijd van 4:01:43 uiteindelijk als tweede. De Duitser Arne Leiss werd derde in 4:03:01 en voorkwam daarmee dat de Belg Dieter Comhair op het podium plaats mocht nemen: hij werd vierde in 4:06:21.

Staps volgde uiteindelijk als zestiende en op gepaste afstand: 4:23:22. Na afloop gaf Staps aan dat hij denkt iets teveel energie op de klimmetjes van het fietsparcours te hebben verbruikt, dat hij tijdens het lopen enigszins moest bekopen. Daarover vertelde Staps dat hij daar mooie lessen uit trekt.