Afgelopen zondag maakte Team4Talent bekend twee nieuwe atleten te verwelkomen: de 24-jarige Daan Schouten en 20-jarige Joost Somsen. Namen die veel triatleten bekend in de oren zullen klinken, maar zeker nog niet iedereen. Beide atleten – die nu voornamelijk korte afstanden in Nederland racen – hopen zich in de komende jaren te ontwikkelen tot topatleten op de halve en hele triathlon. Team4Talent ziet deze verjonging binnen het team dan ook als een opleidingstraject. We spraken met beiden over hun doelen en deze nieuwe stap in hun sportieve carrière.

Daan Schouten
De uitnodiging voor Team4Talent kwam voor Schouten totaal onverwacht: ,,Om heel eerlijk te zijn had ik nooit gedacht dat ik nu al bij het team zou kunnen komen. Ik moest een zwemtest doen om te kijken of ik potentie heb. Mark (Oude Bennink, die het beoordeelde, red.) vond dat het wel goed ging en toen hebben ze mij de kans gegeven om mij bij het team te gaan ontwikkelen. Een droom die uitkomt.”

Schouten is al langere tijd zeer succesvol in de duathlon; hij voegde daar dit jaar ook het zwemmen aan toe en beleefde zo zijn eerste triathlon races. Ondanks dat de overstap voordehandliggend lijkt, was dat voor Schouten niet het geval. Zwemmen was namelijk alles behalve favoriet: ,,Ik heb in maart mijn allereerste zwemtraining gehad. Eigenlijk heb ik altijd grote angst gehad voor zwemmen en ik had er helemaal geen plezier in. Met school moest ik zwemmen en ik had er een enorme hekel aan.” Maar de stap richting het zwembad was sowieso ooit nodig om zijn ultieme droom te realiseren: een hele triathlon volbrengen. ,,In maart bedacht ik mij om het gewoon één keer in de week te gaan proberen.” Toen Schouten het zwemmen na een paar maanden serieus oppakte ging hij met sprongen vooruit. ,,Mensen stonden versteld van hoe snel dat ging. Terwijl ik in maart nog geen baantje borstcrawl kon.” Hij pakt het dan ook serieus aan: ,,Ik werk nu vier weken samen met een zwemcoach, maar heb al enorme progressie geboekt. Ik zwem een halve minuut sneller dan tijdens het NK met wetsuit.” En of er soms nog angst is? ,,Nee, angst telt niet meer. Dat is weg.”

Voor volgend jaar is zijn grote doel zich te kwalificeren voor het EK cross triathlon in Roemenië. ,,Via het EK wil ik uiteindelijk naar het WK in Almere. Dan hebben we (met Team4Talent, red.) daar iemand op de Full Distance en op de cross triathlon staan.” Ook zal hij debuteren op de halve triathlon: ,,In Hoorn ga ik de eerste halve doen met eigenlijk alle andere teamgenoten en het idee is om ook het NK Nieuwkoop te doen.”

Joost Somsen
Ook Somsen ziet uit naar een overstap richting de lange afstand. ,,Voor volgend jaar ligt de focus helemaal op de halve”, verklaart hij dan ook enthousiast. Toch zal hij zeker nog geen afscheid nemen van de eredivisie en de korte races in Nederland: ,,Voor snelheid blijf ik wel eredivisie doen, dat is wel belangrijk. En ik blijf ook gemotiveerd om daar goede resultaten te halen.” Als hij moet kiezen is de voorkeur echter duidelijk en kiest hij zonder twijfel voor het NK halve, dat volgend jaar in hetzelfde weekend als het NK sprint plaatsvindt: ,,Het NK halve is echt het doel volgend jaar. Daar wil ik goed zijn.”

Daarvoor moet de omvang van trainingen behoorlijk worden opgevoerd. ,,Vooral voor het lopen moet ik meer omvang draaien, want een halve marathon is wel wat anders dan vijf kilometer. De focus ligt nu heel erg op lopen. Dat ik die omvang aan kan en dus doe ik elke week wat meer.” Wat fietstrainingen betreft neemt het aantal uren nog niet drastisch toe. Desondanks trapt Somsen aardig wat kilometers weg. ,,Ik rij ongeveer 150 kilometer per week op de gewone fiets op het moment, want ik woon een beetje onhandig”, lacht de atleet. Somsen bewees dit jaar al ontzettend sterk te zijn in het zadel en nam risico bij veel eredivisie wedstrijden door naar voren te fietsen en zijn achterstand na het zwemmen weg te werken.

Het minimaliseren of zelfs elimineren van de achterstand die Somsen in het water oploopt is ook nog een doel: ,,Vroeger zwom ik niet goed genoeg. Dan zit je er gewoon niet bij. Dit jaar is het zwemmen veel vooruit gegaan, maar het is nog lang niet goed genoeg. Alleen ik was wel klaar met de middenmoot, dus ik fietste vaak zelf naar voren toe. Daardoor heb ik af en toe teveel op de fiets moeten doen om een goed looponderdeel te hebben. Dat is wel jammer.” Maar echt serieus begon Somsen afgelopen jaar ook pas te trainen: ,,Daarvoor trainde ik wel wat, maar qua uren is het nu heel anders en veel gestructureerder.” Het vertrouwen is er dan ook dat dit in het water ook nog voor verbetering zal zorgen.