De Noor Gustav Iden verraste zaterdagmiddag hoogstwaarschijnlijk vriend en vijand door de winst te pakken bij de ITU World Cup in Lausanne. Dat deed Van Egdom ook door zijn beste World Cup-klassering ooit neer te zetten: vijfde. Iden finishte in een tijd van 1:49:48. Als tweede kwam Jonathan Brownlee over de finish in een tijd van 1:50:19. Het brons was voor de Noor Kristian Blummenfelt in een tijd van 1:50:24. Van Egdom kwam met 1:18 achterstand over de finish en werd dus vijfde. ,,Ik wist dat het er in zat, maar nu komt het er ook echt uit. Natuurlijk ben ik hartstikke tevreden.” 

(tekst gaat onder foto verder)

Jorik van Egdom komt als vijfde over de streep. (Foto: 3athlon.nl)

Terwijl de Hongaarse Mark Devay na 17:53 minuut als eerste uit het water kwam, zat Van Egdom daar een stukje achter. Hij kwam als 56e uit het water met een achterstand van 44 seconden. ,,Voor mijn doen heb ik redelijk goed gezwommen. Nu zie je gewoon dat het er in zit, maar dat het er eerder nog niet zo goed was uitgekomen. Het voelde niet heel anders, dus ik heb ook niet echt een idee wat de sleutel is. Maar ik zat voor mijn doen in ieder geval goed.”

Terwijl onder andere Jonathan Brownlee (GBR), die al tien jaar niet meer aan de start stond van een World Cup maar nu dus zijn rentree binnen dit circuit maakte, de Franse Léo Bergere en de Noorse Blummenfelt aan kop gingen tijdens het fietsen, was het Van Egdom die daar in een achtervolgende groep achter bleef hangen. Met nog twee (van de zeven, red.) fietsrondes te gaan, kwam de achtervolgende groep echter samen met de koplopers van dat moment en zat Van Egdom dus in de nieuwe kopgroep. Daar nam hij af en toe ook de koppositie over en trok hij flink door. ,,De eerste rondes heb ik echt afgezien. In verhouding tot de anderen, kon ik nauwelijks mee. Zeker omhoog was het zwaar. Maar op een gegeven moment leek iedereen moe te worden en vond ik dat er wel wat doorgereden mocht worden. Toen heb ik dus zelfs op kop gereden.” 

Volgens Van Egdom was dat ook een tactische keuze. ,,Voorin is het toch een stukje veiliger. Niet alleen omdat het wisselen naar het lopen chaotisch kan zijn, maar ook omdat je vóór eventuele valpartijen zit. Een kwestie van alert racen dus. Liever wat meer energie in het fietsen steken, dan dat je eventueel valt of op een andere manier last van je concurrenten hebt.”

(tekst gaat onder foto verder)

Met nog een paar fietskilometers te gaan, trekt Van Egdom nog maar even door. (Foto: 3athlon.nl)

Uiteindelijk kwam Tom Richard (FRA) als eerste van de fiets, gevolgd door een groep van 32 triatleten die 8 seconden later in de wisselzone kwamen. Daarbij kwam Van Egdom als tweede binnen. 

Tijdens het lopen werden de kaarten al snel geschud en waren het vooral Brownlee en Blummenfelt die de wedstrijd hard maakten. Toch konden zij halverwege het loopparcours nog niet weglopen bij de Hongaarse Bence Bicsak en de Noor Gustav Iden. Na vijf kilometer zat Van Egdom in een achtervolgend groepje van zes triatleten en kwam hij op 15 seconden achterstand door als negende. ,,Ik baalde dat ik in de eerste kilometer niet mee kon komen met het kopgroepje van vier. Dan had ik misschien vierde kunnen worden. Dat had een plekje gescheeld. Er zijn altijd verbeterpuntjes, maar voor nu ben ik echt heel tevreden.”

(tekst gaat onder foto verder)

Brownlee aan de leiding tijdens het hardlopen. (Foto: 3athlon.nl)

Het was zelfs Iden die na zes kilometer een enorme versnelling plaatste en daarmee zijn drie mede-koplopers het nakijken gaf. Al snel kon hij zijn voorsprong tot bijna twintig seconden vergroten. Die liep uiteindelijk op tot meer dan dertig seconden en uiteindelijk pakte de Noor dan ook de winst. Brownlee en Blummenfelt werden respectievelijk tweede en derde.

Van Egdom ontdeed zich tijdens de slotkilometers van zijn mede-achtervolgers en kwam daardoor uitstekend als vijfde over de finish. ,,Het zijn kleine verschillen die bepalen of een wedstrijd de goede of verkeerde kant opvalt. Als ik bijvoorbeeld slecht zwem, dan is mijn vorm er wel, maar mis ik de boot en komt het er dus ook niet meer uit. Ik heb het hele jaar hard getraind. Het gaat goed, ik ben in vorm. Het is er een paar keer niet uitgekomen, maar vandaag wel.”

Naast Van Egdom stond ook Marco Akershoek aan de start. Hij werd 42e. ,,Laten we zeggen dat ik kapot ben”, reageerde hij direct na de race. ,,Het is een zwaar parcours. Constant heuvel op en heuvel af. Eigenlijk is er geen tijd om te herstellen en ben ik te zwaar voor dat klimwerk. Het ligt me totaal niet.”

Toch is Akershoek niet ontevreden. ,,Het zwemmen ging heel goed en met het fietsen kon ik wel in een groepje blijven. Er zijn heel veel jongens gelapt of uitgestapt. Dat is mij dus niet gebeurd. Vorig jaar heb ik ook een race gedaan op een soortgelijk parcours en toen moest ik constant lossen. Wat dat betreft is dit qua persoonlijke ontwikkeling een hele mooie stap.”

Akershoek stond met nummer 64 aan de start en eindigde dus als 42e. ,,Dat betekent dat ik heel veel jongens die hoger geklasseerd zijn, achter me heb gelaten. Daar ben ik wel tevreden over. Uiteindelijk word je hier gewoon sterker van.” 

Iden pakt de winst.