Hanne De Vet Wenen 660

Het Europese Juniorcircuit was al aan zijn 3de wedstrijd van het seizoen toe in Wenen. In de ochtend van 30 mei stonden deze wedstrijden in het voorprogramma van de Weense stadstriathlon. Bij de dames stond Hanne De Vet voor haar seizoensdebuut bij de Juniores. Na een goed zwemnummer maakte zij deel uit van een kopgroep van ongeveer 20 atletes. Zij konden hun voorsprong op de achtervolgende groep stelselmatig uitbouwen tot bijna 2 minuten.

In de afsluitende loopproef haalde Hanne nog niet haar absolute topniveau maar kon ze toch naar een mooie 18de plaats lopen. Ook de Nederlandse Jeanine Kocken, in België uitkomend voor SMO-Specialized, maakte deel uit van de kopgroep. Zij finishte als 15de op 2’30 van de winnares. Het duel voor de overwinning ging zoals verwacht tussen de Oostenrijkse Skardelly en de Deense Pedersen. Deze laatste sprintte in eens snelle looptijd naar winst voor Skardelly en de Sloveense Skaza.

Bij de heren kwamen 4 belgen aan de start waarvan Arnaud Mengal zijn debuut maakte op het Junior niveau. In het zwemgedeelte maakten de traditioneel sterk zwemmende landen Hongarije en Oostenrijk er van bij de start een harde wedstrijd van. Romain Loop was als 20ste de eerste Belg die het water verliet, Antonio Hernaert en Noah Servais volgden 30″ verderop, Arnaud haalde alles uit de kast in zijn zwakste onderdeel en kwam op 1’30 van de koplopers uit het water. Tijdens het fietsonderdeel werd er ondanks enkele valpartijen hard doorgefietst in de achtervolging waardoor groep 1, 2 en 3 samen de 2de wissel binnenkwamen. De afsluitende 5 km loopproef werd aangevat met 40 atleten. Noah Servais bleek nogmaals de sterkste Belg en finishte knap als 7de, Antonio Hernaert als 10de. Romain zakte ver weg tijdens het lopen en finishte als 28ste op net geen 2 minuten van de winnaar. Arnaud was de snelste loper van de achtervolgers en kan met 16’37 en de 16de looptijd tevreden zijn over zijn Juniordebuut.

Voor de overwinning liep de Duitser Luhrs autoritair naar de winst. De Amerikaan Seth Rider, trainingsmakker van Marten Van Riel bij de JFTcrew, leek op weg naar de 2de plaats maar moest door een 15″ penalty nog de Zweed Sandör en de Wit-Rus Katsianeu voor laten gaan.

De volgende afspraak voor de Junioren is op zaterdag 4 juli tijdens de ETU Junior Cup in het Nederlandse Holten.

Uitslag ETU Junior Cup Vienna Mannen

Uitslag ETU Junior Cup Vienna Vrouwen

In Londen kwamen zaterdag de paratriatleten in actie in hun queeste naar kwalificatie voor de Paralympics in Rio 2016. Ook Kim Plovier streed opnieuw een felle strijd in PT1, de categorie van de handbikes. Onze landgenoot is grotendeels verlamd en kan niet rekenen op zijn buikspieren, dit in tegenstelling tot een aantal concurrenten in dezelfde klasse. “Zeer goeie wedstrijd gereden maar de conclusie geldt nog altijd….de winst gaat nog altijd naar de minst gehandicapte… chapeau voor de winnaar die weinig moeite had om op zijn benen te staan tijdens de wissels. Tijd voor verandering in de toekomst,” aldus Kim. Hij werd achtste in Londen in 1u15’22.

Uitslag World Cup Paratriatlon Londen PT1