Op de website van Polar Global hebben we een interview gevonden met Tim Don. Een toelichting over motivatie en metrics, komende van de man die een zwaar 2018 achter de rug heeft. We wilden het jullie niet onthouden en hebben de vrijheid genomen het voor jullie te vertalen.

We hebben het allemaal meegemaakt. Of het nu overtraining is door enthousiasme (en misschien een beetje angst) in aanloop naar je eerste Ironman, of het veroorzaken van een overbelastingsblessure tijdens het trainen voor een persoonlijk record: in triathlon is het een delicate evenwichtsoefening tussen té gemotiveerd en niet gemotiveerd genoeg zijn.

Voor alle sporten, en triathlon in het bijzonder, kan het een hele uitdaging zijn om het juiste evenwicht te vinden waardoor je op de wedstrijddag uiteindelijk voorbereid en klaar om te presteren je opwachting kunt maken. Het is normaal om jezelf af te vragen of je al dan niet voldoende aan het trainen bent, en of de trainingen die je verricht, leiden tot je gestelde doelstellingen.

Tegenwoordig wordt het ons met verschillende social media en fitness-apps makkelijk gemaakt om onze progressie met anderen te vergelijken. Hoewel dit een basis kan zijn voor gezonde motivatie, mag het niet uit het oog verloren worden dat elke atleet anders reageert op verschillende stimuli. De trainingsbelasting waar de ene atleet uitstekende resultaten mee boekt, zou voor de ander wel eens te veel van het goede kunnen zijn.

Tim Don, viervoudig ITU Wereldkampioen, drievoudig Olympiër en Wereldrecordhouder van de snelste Ironman geeft ons zijn inzichten over het verwerven en behouden van motivatie – van hoe hij prestatiemetingen gebruikt om zichzelf in toom te houden tot hoe hij trainingen uitdagend houdt na al die jaren als een pro.

Is er zoiets als té gemotiveerd zijn in sport, en in het bijzonder triatlon? Wat zijn de problemen die dit kunnen veroorzaken?

“Natuurlijk. Het is een constante evenwichtsoefening tussen prestatie, training en het leven zelf. Té nerveus zijn kan leiden tot kleine fouten en te veel in jezelf opgaan, waardoor je het risico loopt je prestatiepiek te missen. Je hebt controle nodig in je race – met name bij het langere werk.”

Hoe vind jij het evenwicht tussen training en rust?

“Persoonlijk kan ik gewoon naar mijn lichaam luisteren en weet ik dat ik niet altijd volle bak kan trainen. Zware sessies mogen zeker zwaar zijn, maar zorg er dan ook voor dat de makkelijke sessies makkelijk zijn – niet dat grijze gebied, waar het noch makkelijk noch zwaar is. Dat draagt naar mijn idee op geen enkele manier bij aan je training of prestatie.”

Welke data gebruik je om je grenzen te bepalen?

“Ik gebruik zoveel mogelijk manieren om mijn ontwikkeling bij te houden en belangrijk is om daar constant in te zijn. Recovery Pro door Polar is een goede tool om alle sessies samen te vatten en hoe meer je het gebruikt, hoe nauwkeuriger het wordt. Het leidt tot betere trainingssessies en uiteindelijk tot een beter evenwicht en betere prestaties.

Vaak sta ik te popelen om met mijn volgende sessie te beginnen, en dikwijls kom ik halverwege de sessie tot het besef dat een extra rustdag misschien een betere optie was geweest. De data in Recovery Pro en de data die ik via de Polar Vantage V krijg, helpen me naar mijn lichaam te luisteren en geven advies in het al dan niet opschuiven van een training.”

Wat zijn je belangrijkste data tijdens races en trainingen voor het zwemmen, fietsen en lopen? Heb je er één waarmee je absoluut niet zonder kunt?

“Tijdens het zwemmen gebruik ik in het zwembad een simpele stopwatch, maar bij open water sessies zorg ik ervoor dat ik zowel het tempo als de afstand registreer, zodat ik weet hoe snel en ver ik heb gezwommen. Fietsen draait volledig rond vermogen, hartslag en snelheid. Lopen is dan weer een combinatie tussen hartslag, tempo en afstand. Met de Polar-functie ‘Running Power’ probeer ik mijn loopvermogen bij te houden, een interessant gegeven.

Tijdens races gebruik ik dezelfde metrics, waarom zou je iets anders doen dan wat je gewend bent tijdens training?”

Tim Don op Hawaii in het spoor van Tim Reed. (foto: 3athlon.be/Hans Cleemput)

Hoe houd je jezelf fris en gemotiveerd voor trainingen en wedstrijden?

“Ik hou van het proces van trainen naar een doel, en de motivatie komt vanzelf, wetende dat wat ik doe op een dagelijkse basis rechtstreeks impact zal hebben op dat doel.”

Je zit al vele jaren in de sport, hoe heb jij triatlon zien evolueren door de jaren heen? Is het meer gefocust op data?

“Ik gebruik al een Polar hartslagsensor sinds 1998, maar vandaag de dag is het meer dan hartslag alleen. Het is in eerste instantie een GPS en, zoals je kan zien met de Vantage V, het biedt een eindeloos arsenaal aan mogelijkheden.

Met alle nieuwe apparatuur en manieren om data te verzamelen, die trouwens heel nauwkeurig zijn, wordt trainen en coachen een vorm van wetenschap. Van hartslag en vermogen, tot Recovery Pro en Training Load Pro, is het als atleet interessant om te zien hoe trainingen steeds specifieker voor mij, mijn lichaam en mijn doelstellingen, zijn. Het zorgt ervoor dat ik de juiste trainingssessies op het juiste moment doe, zodat ik uiteindelijk nog harder kan racen.”

Wat is je favoriete onderdeel in triatlon?

“Persoonlijk vind ik het fantastisch om de drie sporten in één wedstrijd te combineren. Het is een heuse evenwichtsoefening om in alle drie de onderdelen in goede vorm aan de start te kunnen verschijnen. Wanneer dat lukt, geeft het een geweldig gevoel!”

Wat heeft je in eerste instantie tot triatlon aangetrokken?

“De uitdaging om mijn lichaam en geest tot het uiterste te pushen is wat me als junior al aantrok. Daarnaast houd ik van de uitrusting, het reizen en de technologie. Het is een droom om op deze manier in het levensonderhoud te kunnen voorzien en ik mag mezelf gelukkig prijzen dat ik een professioneel triatleet kan zijn en dat neem ik nooit voor lief.”

Wat is het volgende waar je je zinnen op hebt gezet? Wat zijn de lange termijn doelstellingen?

“Ik sta te popelen om een goede winter te draaien. Afgelopen winter, toen ik ‘in de Halo’ zat, was zwaar en heb ik niet optimaal kunnen trainen, wat zijn uitwerking had op mijn wedstrijdresultaten in 2018. Ik kan niet wachten om revanche te nemen in 2019!”