2:31, 2:35, 2:36, 2:35 en 2:34: dat waren de kilometertijden die Joshua Cheptegei vorig jaar in Monaco naar zijn wereldrecord 5 kilometer op de weg brachten. Het zijn ook de kilometertijden die hij vandaag – opnieuw in Monaco – probeert te verbeteren, want deze ochtend gaat hij van start om zijn eigen wereldrecord, dat nu op 12:51 minuut staat, te verbreken. Je volgt zijn poging vanaf 9:45 uur via de livestream onder dit artikel.

Overigens staan er logischerwijs meer atleten aan de start en zullen ook vrouwen een poging doen het wereldrecord te verbeteren. Daar geldt de Keniaanse Beatrice Chepkoech als grote favoriet. Bij de mannen is de Oegandese Cheptegei dus logischerwijs de man om naar te kijken: niet alleen omdat hij het huidige wereldrecord 5 kilometer op de weg in handen heeft, maar daarnaast brak hij ook al het wereldrecord 5.000 meter op de baan, 15 kilometer op de weg, 10 kilometer op de weg en 10.000 meter op de baan.

Als Cheptegei zijn wereldrecord verbetert, betekent dat minimaal een gemiddelde loopsnelheid van 23.34 kilometer per uur en een gemiddelde kilometertijd van 2:34 minuut.