De afgelopen jaren zagen we steeds vaker sportevenementen – vooral hardloopwedstrijden maar af en toe ook triathlons – ingekort of zelfs gecanceld worden vanwege de warmte. Het KNMI vindt dat sporters – maar ook bijvoorbeeld festivalgangers – in de toekomst beter gewaarschuwd moeten worden voor warmte en komt daarom met een zogenaamde hittekrachtindex.

Die hittekrachtindex – ontwikkeld door KNMI en TNO (een organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek, red.) – neemt naast temperatuur ook factoren zoals wind en luchtvochtigheid mee, meldt het AD. “Heel vaak kijken we bij warmte alleen naar de temperatuur”, zegt Boris Kingma, thermo-fysiologisch onderzoeker bij TNO en één van de ontwikkelaars van de index, tegenover diezelfde krant. “Maar andere factoren zoals luchtvochtigheid en wind zijn minstens zo belangrijk voor de impact van hitte op de mens.”

Net zoals bijvoorbeeld de oplopende windkracht werkt de hittekrachtindex heel eenvoudig: op een schaal van 1 tot 13 kunnen mensen direct zien hoe gevaarlijk de hitte is. En dat is belangrijk, want Kingma legt uit dat het aantal uren waarop evenementen vanwege hitte moeten worden afgelast, sinds 1970 maar liefst is verdubbeld. Terwijl de aandacht nu veel te veel uitgaat naar ouderen, als het gaat over de gevaren van warmte, zou de aandacht meer moeten verschuiven naar sporters en festivalgangers. Dankzij de hittekrachtindex kunnen overheid en organisaties sporters en feestgangers beter wapenen tegen de hitte. De index zou daarom ook moeten worden opgenomen in weerswaarschuwingen, aldus het KNMI.

Zeer recent werd de Dam tot Damloop halverwege de wedstrijddag gecanceld vanwege warmte. Vorig jaar ging het volledig mis bij Ironman 70.3 Westfriesland: de organisatie was toen niet berekend op de warmte, had te weinig water voorhanden en niet voldoende schaduwplekken en meer dan honderd atleten en toeschouwers werden onwel, waarvan een deel zelfs naar het ziekenhuis werd afgevoerd. Dat kwam het evenement zelfs op vragen vanuit de politiek te staan.