Het is bijna alsof er een zweem van ongeluk rondom de Nederlandse Ironman-events hangt: nadat de licenties van Maastricht en Westfriesland eerder dit jaar werden afgepakt van Rob Frambach’s Extra Leisure, is de Westfriesland-editie van gisteren voor een behoorlijk aantal atleten slecht afgelopen. De wedstrijd kwam landelijk in het nieuws nadat inmiddels meer dan honderd mensen werden bevangen door de tropische hitte en rond de tien atleten moesten zelfs naar het ziekenhuis met hevige klachten. Opvallendste detail: uit reacties van atleten blijkt dat Ironman niks heeft gedaan om atleten te behoeden voor de gevaren van oververhitting.

Zo zijn er atleten die online klagen over het feit dat de start van de wedstrijd last-minute met een half uur werd uitgesteld en dat deelnemers daardoor dertig minuten in hun wetsuit – in de zon – stonden te wachten. Daarnaast zou er na de finish slechts één flesje water voor de atleten zijn, omdat er anders niet genoeg zou zijn. Daarnaast was er ook geen mogelijkheid om in de schaduw af te koelen en was het voor publiek nagenoeg onmogelijk eten en drinken te kopen omdat er slechts één foodtruck beschikbaar was en er verder niks aan horeca in de buurt was. De wedstrijd telde meer dan duizend deelnemers.

Ironman Westfriesland was geen pro-race. De geruchten gaan al langer dat de wedstrijd – nadat Maastricht al van de kalender werd gehaald – volgend jaar niet terugkeert. Overigens zijn er ook atleten die aangeven te hebben genoten van een mooie wedstrijd en geen klachten te hebben gehad.