Aankomende vrijdag moet het gaan gebeuren voor het Nederlandse Mixed Relay Team: dan is het letterlijk erop of eronder als de ploeg in Mexico de laatste kans moet aangrijpen om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen van Parijs. Vanwege ‘tactische overwegingen’ maakt de bond niet bekend welke vier atleten van start zullen gaan tijdens dat zeer belangrijke kwalificatiemoment, dat plaatsvindt tijdens de World Triathlon Cup Huatulco en waarbij Nederland minimaal top twee moet finishen.

Tijdens de Olympische Spelen van Tokyo werd het Nederlandse Mixed Relay Team – toen nog bestaande uit Rachel Klamer, Maya Kingma, Jorik van Egdom en Marco van der Stel – enigszins verrassend vierde. Een bijzonder knappe prestatie, maar al snel bleek dat het viertal totaal niet met elkaar overweg kon en dat Kingma door de andere drie atleten volledig werd genegeerd en op zichzelf was aangewezen. Na afloop sprak ze van één van de meest verschrikkelijke weken uit haar loopbaan als topatlete. Een bijzonder vervelende situatie werd erger en erger en sindsdien is de NTB vooral hard op zoek naar het beste viertal om eventueel in Parijs van start te gaan. Echter was kwalificatie nog nooit zover weg en is het dus nog hoogst onzeker of Nederland Parijs überhaupt haalt.

Bij verschillende kwalificatiemomenten liet Kingma al verstek gaan; zij verkiest haar individuele deelname in Parijs – ze is, net als Klamer overigens – al gekwalificeerd, boven deelname aan de Mixed Team Relay. Ook aankomende vrijdag zal zij er niet bij zijn, want na de WTCS in Yokohama is ze deze week alweer teruggevlogen naar Nederland. Dat betekent voor de NTB meteen een extra grote puzzel, want zonder Kingma kom je sowieso niet aan het op papier sterkste kwartet, dat dan waarschijnlijk gevormd zou moeten worden met naast Kingma ook Klamer, Richard Murray en Mitch Kolkman of Donald Hillebregt.

Uit navraag bij de bond over de selectie voor aankomende vrijdag, blijkt dus dat er voor de race en vanwege ‘tactische overwegingen’ niks wordt gecommuniceerd over de opstelling. Op papier lijkt de meest logische opstelling nu Rachel Klamer, Richard Murray, Barbara de Koning en Mitch Kolkman, maar daar zou met atleten als Donald Hillebregt, Gjalt Panjer en Robin Dreyling dus ook vanaf geweken kunnen worden.

Met welke opstelling Nederland ook aan de start staat: een finish bij de top twee is vereist om kwalificatie voor de Olympische Spelen in Parijs af te dingen. Naast Nederland gaan negen andere landen van start: Spanje, Noorwegen, Hongarije, Canada, Mexico, Zuid-Afrika, Ecuador, Oostenrijk en Colombia.