In het Nieuw-Zeelandse Taupo beleefde Kyle Smith, in eigen huis, zojuist een gouden dag door de gelijknamige Ironman 70 te winnen. Dat deed Smith op indrukwekkende wijze, want ook al werd zijn voorsprong op de eerste achtervolger nergens echt groot, won hij wel door van begin tot eind aan de leiding te gaan. Bij de vrouwen werd de wedstrijd gewonnen door de eveneens Nieuw-Zeelandse Hannah Wells. Zij keek aanvankelijk nog wel tegen een achterstand aan, maar maakte die gedurende de race goed en zette die uiteindelijk om in een comfortabele voorsprong.

Bij de mannen was het dus meteen Smith die het veld aanvoerde en na 23:26 minuut terugkeerde van zijn 1.9 kilometer zwemmen. Op dat moment lag de Australische Max Neumann nog in zijn voeten en had ook de Nieuw-Zeelandse Hayden Wilde aansluiting. Laatstgenoemde verloor echter op de fiets al snel tijd, terwijl Neumann wel kon volgen. Pas in de laatste kilometers op de fiets sloeg Smith een klein gaatje en uiteindelijk kwam hij dan ook een kleine twintig seconden eerder dan Neumann in de wisselzone. Wilde volgde hier nog steeds als derde, maar zag zijn achterstand al tot meer dan vijf minuten oplopen.

Tijdens de afsluitende halve marathon lukte het wel om veel van zijn achterstand goed te maken, maar echt spannend werd het daardoor niet: het gat was al te groot. Ook voor hem veranderde er weinig aan het wedstrijdbeeld: Smith liep op kop, vrijwel constant op minder dan een halve minuut gevolgd door Neumann. Bijzonder spannend werd het nog wel toen Neumann in de laatste kilometer nog tot 10 seconden naderde, maar uiteindelijk pareerde Smith die laatste opleving en pakte hij de overwinning in een tijd van 3:49:24 uur. Slechts 19 seconden later pakte Neumann het zilver. Wilde pakte op 3:16 minuut achterstand het brons.

Bij de vrouwen was het dus Hannah Wells die de wedstrijd domineerde. Niet direct vanaf de start overigens, want daar kwam de Nieuw-Zeelandse als vijfde uit het water met een achterstand van 1:15 minuut op de snelste zwemster van de dag, Rebecca Clarke. Ook kanshebsters Holly Grice en Grace Thek zaten nog voor haar, maar op de fiets stelde Wells als snel orde op zaken en maakte ze alle verloren tijd meer dan goed. Alleen Clarke kon nog enigszins meekomen en zij hing vijftien seconden later dan Wells haar fiets terug in de wisselzone, terwijl de rest van het veld al op meer dan vijf minuten achterstand was gezet.

Tijdens het lopen werd de voorsprong van Wells alleen maar groter en dat gebeurde even snel als duidelijk. Die voorsprong werd dan ook constant groter en uiteindelijk mocht Wells onbedreigd het lint als winnares omhoog tillen. Dat deed ze na een tijd van 4:21:46 uur. De Australische Felicity Sheedy-Ryan pakte het zilver in 4:24:52 uur. De eveneens Australische Grace Thek pakte brons na 4:26:42 uur.