Niet dat er veel mensen aan getwijfeld zullen hebben, maar Kyra Meulenberg weet ook in 2024 nog steeds wat winnen is. Nadat de succesvolle Nederlandse Age Grouper de afgelopen jaren al zo’n beetje alles won wat er te winnen viel, heeft Meulenberg zojuist opnieuw toegeslagen met een indrukwekkende Overall Age Group overwinning bij Ironman Lanzarote.

In wat waarschijnlijk wel het laatste Age Group jaar voor Meulenberg gaat zijn – ze droomt nog steeds van de stap naar het profveld – was de atlete die inmiddels uitkomt in de F30-34 categorie, in ieder geval weer oppermachtig. Na het zwemmen, waar Meulenberg 1:05:32 over deed, lag ze al derde in haar eigen categorie, maar toen moest ze nog wel flink in de achtervolging. Haar achterstand op de snelste zwemster was namelijk bijna tien minuten. Toch duurde die situatie niet lang, want al bij het eerste meetpunt op de fiets, na iets meer dan 25 kilometer, had Meulenberg haar achterstand omgetoverd tot een voorsprong van een paar minuten en ging ze dus aan de leiding in de race.

Wat volgde was een fietsonderdeel waarbij Meulenberg iedereen het nakijken gaf. Op het loodzware fietsparcours, inclusief veel klimwerk, noteerde Meulenberg een tijd van 6:08:35 en toen ze in T2 terugkwam, was haar voorsprong op haar eerste achtervolgster al 24:44 minuut. Die eerste achtervolgster – binnen die M30-34 categorie – was overigens haar landgenote en dus eveneens Nederlandse Rosaline Wedzinga.

Meulenberg kreeg daar uiteraard weinig van mee, want was op dat moment al lang en breed vertrokken voor haar 42 kilometer hardlopen. Tijdens die afsluitende marathon kwam haar overwinning logischerwijs niet meer in gevaar en die claimde ze uiteindelijk in een tijd van 10:30:40.

Meulenberg lag in haar eigen categorie op dat moment al ruim veertig minuten voor op haar concurrentie en overall zat er ook meer dan een kwartier tot haar eerste achtervolgster.