In 2018 zwom ze al eens het kanaal over en vorig jaar nam ze deel aan het WK ijszwemmen in Rusland, maar daarmee is de bucketlist van de Nederlandse Kyra Wijnker nog niet helemaal afgewerkt. Dit jaar wil ze de waddeneilanden rond zwemmen.

,,Er vaart een boot met me mee op de tochten langs de eilanden. Aan boord zitten dan de schipper, mijn coach en eventueel een meezwemmer die me kan steunen als ik er even mentaal doorheen zit”, vertelt de 21-jarige atlete in een interview met NH Nieuws. ,,Hoe het in de praktijk zal gaan, weet ik verder nog niet: het is nog nooit gedaan, ik ga het als eerste ondervinden.”

280 kilometer

De sterke stroming rondom de eilanden zou nog wel eens de grootste uitdaging kunnen vormen, verwacht Wijnker. Maar zelfs met ideale omstandigheden schrikt de gigantische afstand van 280 kilometer af. Daarnaast heeft ieder eiland zo zijn eigen obstakels: ,,Terschelling wordt wel de lastigste. Die tocht is 80 kilometer. Mijn grootste afstand tot nu toe is 42 kilometer: dat was het Kanaal. Geen uitdaging gaat me te ver, maar deze is pittig.” En ook Texel vraagt om alertheid. ,,Ik kruis de route van de TESO-veerdienst. Die heeft natuurlijk voorrang. Ik ben een bijzondere manoeuvre, zeg maar. En de stroming blijft bij de kop en de staart van het eiland het lastigst om te passeren.”

Een beetje gek

De atlete uit Den Helder begint het avontuur bij Schiermonnikoog en eindigt in Texel, vlakbij huis. Om jezelf aan een 280 kilometer lange zwemtocht te wagen, moet je wel een beetje gek zijn, aldus Wijnker zelf: ,,Ik zeg altijd tegen de mensen dat ik ‘Geniaal En Knap’ ben, dat betekent ‘gek’. En ik accepteer het, want ik voel me er goed bij.”