De langverwachte documentaire ‘We are Triathletes’ is zaterdagavond in Samorin, Slowakije gelanceerd. Onder het toeziend oog van 150 triatleten die zondag mee doen tijdens The Championship om precies te zijn. Onder die triatleten ook Thomas Geiger: een 56-jarige Duitser die élke Long Distance editie van Roth heeft meegedaan en gefinisht. Dat zijn maar liefst dertig succesvolle deelnames.

Maar eerst terug naar de documentaire. Het verhaal van zes triatleten werd verteld. Zowel amateurs als pro’s. Ze worden gevolgd in hun voorbereiding op wat de grootste Challenge race van het jaar is. Onder andere Mirinda Carfrae en Luke Mckenzie komen aan het woord. Er wordt gesproken over de aantrekkingskracht van de triathlonsport in het algemeen en Challenge Roth in het bijzonder. En als er één ding duidelijk wordt bij het kijken van de documentaire, is dat die aantrekkingskracht van Roth ontzettend groot is. Net als dat vrijwel iedere triatleet in Hawaii wil starten, is dat bij Challenge Roth precies hetzelfde.

Zie onderstaand de trailer van de documentaire:

Het was dan ook toepasselijk dat Thomas Geiger aan het kijken was. Niemand kwam zo vaak als hij over de finish in het Duitse dorp. Sinds 1988, het eerste jaar dat Roth een Long Distance race was. ,,Ik woon er in de buurt, op ongeveer 150 kilometer, dus ik wilde gewoon eens meedoen. Maar na mijn eerste finish was ik meteen verkocht. Het is voor mij overigens nooit een doel geweest om elke editie te finishen. Het is eigenlijk gewoon een beetje zo gelopen.”

Het mooiste aan Challenge Roth, zo vertelt Geiger, is dat er overal mensen langs de kant staat. In grote aantallen. ,,Familie, vrienden. En iedereen is enthousiast. De triathlon leeft er enorm. Ja, dat is gewoon genieten.”

(tekst gaat onder foto verder)

Thomas Geiger finishte elke Long Distance in Roth en staat zondag aan de start in Samorin. (Foto: 3athlon.nl)

Overigens racet Geiger niet alleen in Duitsland, want hij stond eerder ook aan de start bij onder andere IronMan Hawaii en IronMan Lanzarote. Zondag staat hij voor de tweede keer aan de start tijdens The Championship. ,,Ik race omdat ik het leuk vind. En als ik het niet leuk meer vind, stop ik er mee. Zo simpel kan het zijn.”

Tot slot nog even terug naar de documentaire. De premiere is nu dus achter de rug. De komende tijd zal We are Triathletes te zien zijn in honderden Amerikaanse bioscopen, maar ook tijdens Challenge Roth (weekend van 1 juli) en Challenge Almere-Amsterdam (weekend van 8 september).