Ironman Louisville kon rekenen op veel Amerikaanse deelnemers, met daartussen ook Lenny Ramsey (geboren Nederlandse, maar tegenwoordig woonachtig in Amerika), die met een vierde plaats net naast de medailles greep. De pro-races, overigens gehouden vlak nadat de finishers op Hawaii binnen waren, werden gewonnen door de Amerikaanse Jennifer Spieldenner en Chris Leiferman.

Het zwemonderdeel van de Long Distance, dat oorspronkelijk dus 3,8 kilometer zou zijn, werd vanwege sterke stroming ingekort tot 900 meter. De verschillen die tijdens het zwemmen werden gemaakt bleven daardoor beperkt. Na het zwemmen lag Ramsey in 9e positie (van de 11 pro’s), met een achterstand van drieëenhalve minuut op Spieldenner die de leiding in de wedstrijd toen al pakte. 

Tijdens het fietsen bracht Ramsey al snel verandering in haar positie en wist ze langzaam naar voren te schuiven. Als vierde kwam ze van de fiets. De eerste drie posities waren op dat moment in handen van drie Amerikaanse dames: Spieldenner, Katie Thomas en Lisa Roberts. 

Spieldenner toonde zich ijzersterk en gaf de koppositie die ze vanaf het begin in handen had niet meer weg. Na 8:43:22 kwam ze over de finish. De Oostenrijkse Michaela Herlbauer kwam in de marathon nog sterk opzetten door vanuit een vijfde positie bijna naar de winst te lopen, maar uiteindelijk kwam Herlbauer twee minuten te kort. In een tijd van 8:45:29 finishte ze dus in tweede positie. Roberts wist de derde plaats vast te houden en finishte niet ver daarachter in 8:46:15. Ramsey had 3:26:01 nodig voor de marathon en dat leverde haar uiteindelijk de vierde plaats en een eindtijd van 9:11:34 op. 

Bij de pro-mannen werd het een volledig Amerikaans podium. Na het ingekorte zwemonderdeel was het echter de Franse Jeremy Jurkiewics die aan de leiding ging, gevolgd door de Portugese Jose Estrangeiro en Braziliaanse Guilherme Manocchio. Op de fiets kwam daar al snel verandering in. De Amerikaanse Sam Long wist de koppositie te bemachtigen met landgenoten Greg Close, Tripp Hipple, Jonathan Sharon en Chris Leiferman in zijn kielzog. Leiferman had slechts 2:38:54 nodig voor de marathon en zo kon hij zijn concurrenten voorbij streven, waarna hij na 7:34:08 als eerste over de finish kwam. Long stelde de tweede plaats veilig in 7:39:21 en Close werd derde in 7:42:55.

De eindtijden tellen overigens niet mee in de Ironman-rankings, omdat de race dus een ingekort zwemparcours had.