Leo Bergere en Laura Madsen hebben zojuist mooie overwinningen bij Ironman 70.3 Valencia geboekt. De eerste editie van de wedstrijd kende daarmee mooie en vooral ook sterke winnaars. Nederlanders Ivor Feunekes en Maaike Vooren kwamen er niet aan te pas en finishten op enorme achterstand.

In de mannenwedstrijd was sprake van een zogenaamde ‘onemanshow’ en trok Bergere alle aandacht naar zich toe. Tijdens het zwemmen zat hij dan wel in een kopgroep van tien man, maar al in de eerste kilometers van het fietsen reed hij bij iedereen weg en daarna zag hij tot aan de finish niemand meer terug. Achter Bergere voltrok zich overigens wel een mooie strijd om het zilver en brons, maar de Fransman kreeg daar dus niks van mee.

Toen Bergere in T2 terugkeerde om aan zijn halve marathon te beginnen, was de strijd om het goud allang beslist en lag hij al bijna vijf minuten voor op een achtervolgende groep van vijf mannen: Joshua Lewis, Jan Stratmann, Jannik Schaufler, Sven Thalmann en Johannes Vogel. Die 21 kilometer werd dan ook niet meer spannend als het gaat om de vraag wie de wedstrijd ging winnen: dat werd Bergere in een tijd van 3:40:24. Daarachter werd constant stuivertje gewisseld om de podiumplaatsen, maar was het uiteindelijk de Duitser Stratmann die tweede werd in 3:43:25. Daar moest wel een eindsprint aan te pas komen, want zijn landgenoot Schaufler werd derde in 3:43:26.

Meer spanning in vrouwenrace

In de vrouwenwedstrijd was wat dat betreft meer spanning. Na het zwemmen was er ee kopgroep van vier vrouwen, aangevoerd door Caroline Pohle. Zij werd direct gevolgd door Lena Meissner, Sara Perez Sala en Luisa Logna Prat, terwijl topfavoriet Laura Philipp met een achterstand van 2:40 minuut als zestiende uit het water kwam. Geen van deze vrouwen zou overigens het fietsonderdeel domineren, want dat bleek de Deense Laura Madsen.

Madsen kwam even daarvoor als zesde uit het water, met een achterstand van 47 seconden en op dat moment drie seconden achter de Nederlandse Maaike Vooren, die toen dus vijfde lag. Op de fiets reed Madsen, zoals ze wel vaker doet, snel naar voren en gaf ze de andere vrouwen ook geen kans om aan te haken. Langzaam maar zeker werd haar voorsprong groter en groter, om uiteindelijk met een marge van 1:24 minuut op Pohle en 1:54 minuut op Meissner haar fiets terug te hangen in T2. De eerstvolgende vrouwen daarachter volgden op vijf minuten.

In de eerste loopkilometers leek het erop dat Madsen zou breken en kwamen zowel Pohle als Meissner dichterbij. Meissner ging op haar beurt voorbij aan Pohle en na tien kilometer hardlopen – halverwege dus – lag zij nog maar zestien seconden achter de Deense koploopster. Pohle beet zich vast in Meissner en volgde slechts een seconde later, waardoor de top drie in deze fase dus binnen twintig seconden van elkaar liep.

In de kilometers die volgden, was het echter tot Madsen die zichzelf wist te herpakken en haar voorsprong weer behoorlijk uit te breiden. Ze bleek dan ook sterk genoeg om toch naar de overwinning te lopen. In een tijd van 4:09:58 zegevierde de Deense atlete uiteindelijk en daarmee bleef ze 1:47 minuut voor Meissner. Pohle werd derde op 2:12 minuut achterstand.

Nederlanders

Naast Maaike Vooren stond ook Ivor Feunekes aan de start. Beide jonge atleten tankten vooral ervaring, want raceten op grote achterstand en speelden geen enkele rol in het wedstrijdverloop. Feunekes werd 56e op bijna twintig minuten achterstand. Vooren finishte als 22e op bijna 37 minuten achterstand.