De Franse Leon Chevalier en de Australische Carrie Lester schreven zojuist de winst van de Embrunman op hun naam. Marion Tuin noteerde met een vijfde plek de beste Nederlandse prestatie. Vanwege het flinke aantal hoogtemeters – onder andere beklimming Col d’Izoard – staat deze race bekend als één van de zwaardere Long Distance triathlons ter wereld. De tijden waren dan ook alles behalve razendsnel. Desondanks klokte Chevalier met zijn eindtijd van 9:28:18 uur een nieuw parcoursrecord. Lester kwam na 11:06:23 uur dus als snelste dame over de streep.

Vrouwenrace

Daar waar de gehele top drie bij de mannen ongeveer binnen tien minuten finishte, spande het er bij de dames minder om wie er met de titel vandoor zou gaan. Dat was eigenlijk al na het zwemmen duidelijk. Met een tijd van 53:49 minuut lag Lester eigenlijk al na het eerste onderdeel ruimschoots voor op haar concurrentes. 5:11 minuut na Lester zette de Hongaarse Gabriella Zelinka voet aan wal. De Nederlandse Marion Tuin volgde kort daarna als derde (+5:17).

Halverwege het fietsen genoot Lester ruim vijftien minuten voorsprong op de tweede dame: de Belgische Xenia Luxem. Bij aanvang van het lopen was deze buffer opgelopen tot ongeveer 25 minuten en dat maakte dat Lester haar positie alleen nog hoefde te handhaven tijdens de marathon. Tuin hing als vijfde dame haar fiets terug in de rekken (+42:05).

Op de marathon breidde Lester haar voorsprong nog eens uit met ongeveer een kwartier. Er was niemand gewaagd aan de Australische die dan ook als winnares het lint op mocht tillen. Lester noteerde een marathontijd van 3:21:38 uur. Zelinka pakte de tweede plaats (+39:08) en de derde plek ging naar Luxem (+1:23:45). Tuin passeerde de streep uiteindelijk met een achtste plaats (+2:33:30).

Mannenrace

Chevalier deelde het podium met de eveneens Franse Etienne Diemunsch, die het zilver pakte (+9:49), en de Kroatische Andrej Vistica (+10:09), die er met het brons vandoor ging. Na het zwemonderdeel zag Chevalier nog tegen bijna drie minuten achterstand op. De Fransman kwam namelijk als achtste uit het water op 2:42 minuut van de snelste zwemmer: Diemunsch. Na ongeveer 98 kilometer en de beklimming van de Col d’Izoard was Chevalier erin geslaagd de kop te bereiken. Diemunsch was iets teruggezakt tijdens de klim en keek op dit punt tegen zo’n vier minuten achterstand op en reed op een derde plek. Het was de Franse William Mennesson die aan hem voorbij was gekomen en dus de tweede plek bezette halverwege het fietsonderdeel. Hij bevond zich binnen een minuut van Chevalier.

In de tweede helft van het fietsen maakte Chevalier echt het verschil door bijna vier minuten bij zijn achtervolger vandaan te trappen. Diemunsch wisselde nog altijd op een derde plek (+8:27). Terwijl Chevalier tijdens de marathon zijn voorsprong vergrootte, zakte Mennesson hard terug in de ranking. Dat zorgde ervoor dat Diemunsch een plekje opschoof. Na 2:55:54 uur lopen bereikte Chevalier de finish als eerste. Na een spannende ontknoping tussen Diemunsch en Vistica – die slechts enkele seconden van elkaar verwijderd waren bij de finish – pakte Diemunsch een tweede plaats en werd Vistica dus derde.