Al in de eerste meters van het lopen raasde de Franse Leonie Periault er vandoor en ze kwam voor haar achtervolgers ook niet meer terug in beeld. De atlete won zojuist de World Triathlon Cup in Karlovy Vary. Namens Nederland leverde Barbara de Koning de beste prestatie dankzij haar 24e plaats (+5:51). Marit van den Berg, Robin Dreyling, Silke de Wolde en Maaike Vooren finishten buiten de top dertig.

De Amerikaanse Summer Rappaport en de Italiaanse Bianca Seregni konden in het water een kleine buffer creëren ten opzichte van de rest van het veld. Echter wisten enkele atleten al in T1 hun achterstand te verkleinen en eenmaal in het zadel voegde een handjevol dames zich binnen no-time bij de kop. De Koning draaide goed voorin mee en mocht als tiende richting haar fiets (+0:26). Daarachter wisselde Vooren als 33e op 1:25 minuut van Rappaport, terwijl de andere drie Nederlandse atleten buiten de top veertig lagen na het zwemonderdeel.

Op de fiets wisten de Engelse Olivia Mathias, de Mexicaanse Lizeth Rueda Santos en de Franse Leonie Periault aansluiting te vinden met de eerste twee dames. Daarachter kwam De Koning terecht in een groepje met zes atleten. Vooren kwam in een derde grote groep terecht, terwijl De Wolde en Van den Berg verder achterin het veld terecht kwamen. Het groepje van Vooren reed vervolgens het gat tot het groepje van De Koning dicht en zo ontstond er een achtervolgende groep van zo’n 25 atleten. Vooren slaagde er niet in bij deze groep te blijven en moest zich in de derde ronde terug laten zakken. Even later waaide ook De Koning eraf.

Op een pittig parcours als WTC Karlovy Vary was het groepje van vijf het beste af, aangezien de atleten beter samen konden werken. Zo reden ze een minuut bij hun achtervolgers vandaan en mochten ze dus met een prettige voorsprong aan het lopen beginnen. De Koning wisselde als 26e op 2:37 minuut afstand van de eerste dames. Van den Berg was ondertussen naar een 30e positie toe gefietst (+3:46). Dreyling, De Wolde en Vooren wisselden op ruim vier minuten afstand.

Periault zette sterk de aanval in tijdens het lopen en ging er in haar eentje bij Rappaport en Seregni vandoor, die op een gedeelde tweede plek liepen. Rappaport en Seregni liepen zo’n twee rondes gelijk op, waarna Seregni toch net wat sterker bleek te zijn en Rappaport achter liet. Periault vergrootte haar voorsprong naar 20 seconden in de eerste vijf kilometer. In de tweede helft van het lopen deed Periault er nog een schepje bovenop en zo was het de Franse atlete die vandaag zegevierde. Seregni finishte 43 seconden later als tweede en Rappaport maakte het podium compleet (+1:26).

De Koning passeerde de streep met een 24e plaats (+5:51), Van den Berg werd 31e (+7:42), Dreyling behaalde een 34e plaats (+8:46), Vooren lag op het moment van schrijven 38e en De Wolde 41e.