Ver buiten Nederland werd afgelopen weekend Challenge Shepparton gehouden. De halve triathlon (1,9 km zwemmen – 90 km fietsen – 21,1 km lopen) trok nagenoeg alleen Australische atleten en de pro-race werd dan ook gewonnen door twee pro’s uit eigen land, Levi Maxwell en Annabel Luxford.

Spannend tot het einde
Na het zwemmen hadden twee mannen zich afgesplitst van de rest van het veld, de Australische Tim van Berkel en James Davy. Met een minuut voorsprong op de nummer drie, Levi Maxwell, begonnen zij aan het fietsonderdeel. Van Berkel gooide het tempo direct omhoog en nam afstand van Davy, maar zijn landgenoten Matt Slee en Maxwell zaten hem op de hielen. 

Het looponderdeel zou bepalend worden voor de verdeling van de medailles. De snelste tijd op de halve marathon werd neergezet door Maxwell (1:12:18) en daarmee wist hij de winst naar zich toe trekken in 3:46:43. Van Berkel had een minuut langer nodig voor het looponderdeel en finishte uiteindelijk na 3:47:30, wat goed was voor de tweede plaats. Slee werd derde in 3:50:14.

(tekst gaat verder onder foto)

De vrouwenrace werd gewonnen door Annabel Luxford (Foto: Facebook Challenge Shepparton)

Luxford toonde overmacht
Met een zwemtijd van 24:55 minuten zwom de Australische Annabel Luxford bijna alle mannen (op twee na) eruit. De overmacht die ze daar liet zien, toonde ze ook op het fietsonderdeel dat ze in 2:20:56 aflegde. De enige atlete die dat sneller deed was Renee Kiley, eveneens uit Australië (2:20:14), maar desondanks werd de achterstand niet minder dan vier minuten. Ook de rest van de atletes had na het fietsonderdeel een achterstand van minimaal tien minuten op Luxford, die dus met een vrij ruime marge aan het looponderdeel kon beginnen.

De tijd die Luxford op de halve marathon neerzette (1:19:00) bleek genoeg om als eerste de eindstreep te bereiken na 4:07:55 en daarmee werd ze zelfs 12e overall. De Australische Grace Thek kon dankzij een sterke halve marathon (1:18:42) naar de tweede plaats lopen (4:17:05). Derde werd de Australische Courtney Gilfillan in 4:21:25.