“Een grote omvang is belangrijk.” Het zijn de woorden van de Amerikaanse pro triatleet Morgan Pearson, maar hoe denkt de Canadese Lionel Sanders daar tegenwoordig eigenlijk over? “Vroeg in mijn carrière begon ik al met het schrijven van blogposts en het maken van YouTube video’s; het probleem is dat je dan veel feedback krijgt, en ik maakte de fout daar naar te luisteren”, aldus Sanders. “Dat terwijl veel van de critici niet weten waar ze het over hebben.” Het zorgde ervoor dat Sanders afstapte van de aanpak die hem juist succesvol maakte: het draaien van een grote omvang. In een video vertelt Sanders hoe zijn ideeën over trainingsleer door de jaren heen zijn veranderd.

Eén van de vele kritische reacties die Sanders ontving, kwam van de Duitse Sebastian Kienle. “Stop met het doen van een Ironman iedere dag”, klonk Kienle’s advies aan Sanders. “Het zette me aan het denken”, vervolgt Sanders. “Ik vroeg me af wat hij er mee bedoelde. Ik maakte er uit op dat minder omvang betekent minder trainingen op Long Distance wedstrijdtempo.”

‘Te veel volume’

Een ander keerpunt in Sanders ontwikkeling als atleet was een opmerking die hij in 2014 kreeg na het delen van een weekoverzicht met daarin veel trainingsuren. “Dark Mark – een soort triathlon persoonlijkheid, een criticus – stelde zijn volgers de vraag: ‘Wat is de overeenkomst tussen Lionel’s trainingschema’s en de haartrends uit de jaren 80?’ Het antwoord was: te veel volume.”

Overtraindheid

Veel mensen leverden dus kritiek op het flinke trainingsvolume dat Sanders draaide. Aangezien de reacties zich opstapelden, besloot Sanders het eens over een andere boeg te gooien. Dat leverde hem echter weinig op. Na een aantal jaren met een andere trainingsaanpak geëxperimenteerd te hebben, liet Sanders enkele maanden geleden weten dat hij zijn beste prestaties juist leverde toen hij ‘overtrainde’. Kort daarna begon Sanders met een nieuwe coach te werken; dezelfde coach als die van de Noorse Gustav Iden, namelijk zijn broer, Mikel Iden.

Trainingsschema

In een recente video komt Sanders terug op de kritiek die hij altijd ontving op de grote omvang die hij draaide. “Volume is belangrijk”, aldus Sanders, die de kijker meeneemt tijdens een pittige trainingsdag. “4×1000 meter bovenin je aerobische zone, 4×45 minuten bovenin je aerobische zone op de fiets en 75 minuten bovenin de aerobische zone tijdens het lopen”, deelt Sanders zijn schema.

‘Van volume an sich word je niet goed’

Tussen de trainingen door vertelt Sanders waarom hij gelooft dat volume belangrijk is. “Lang verhaal kort: volume an sich zorgt er niet voor dat je goed wordt. Als je daarentegen met de juiste aanpak een grote omvang draait – op de juiste intensiteit dus – heb je er veel aan. Dat is ook logisch: als je traint voor een race die acht uur duurt, zal het maken van veel uren je een voordeel bieden doordat je de spierbelasting en vermoeidheid beter aankunt.”