Vanwege de lage temperatuur werd er niet gezwommen bij Ironman Canada en misschien was dat eigenlijk wel in het voordeel van Lionel Sanders: de thuisfavoriet won in ieder geval met grote overmacht in eigen land. Sarah True pakte de winst bij de vrouwen.

Ook al investeerde Sanders – in voorbereiding op het WK Ironman op Kona – de laatste maanden veel om zijn zwemniveau te verbeteren, blijft dat eerste onderdeel altijd de achilleshiel van de Canadees. Dat hij dit weekend meteen mocht beginnen op de fiets, was dan ook niet per se in zijn nadeel en dat was te zien aan het wedstrijdverloop. Vanaf de eerste kilometers op de fiets wist Sanders een voorsprong op zijn concurrenten te pakken en die voorsprong werd eigenlijk de hele dag groter.

Het fietsen raffelde Sanders af in een tijd van 4:09:17 en op dat moment was zijn voorsprong al meer dan tien minuten op Sam Appleton, terwijl Jason Pohl op dat moment derde lag en op meer dan veertien minuten volgde. De spanning in de marathon was dan ook eigenlijk ver te zoeken; zeker toen bleek dat Appleton wel twee minuten wist goed te maken in de eerste kilometers, maar daarna niet nog dichterbij kwam.

Na een marathon van 2:45:52 won Sanders de race in 6:57:09. Appleton en Pohl werden tweede en derde in respectievelijk 7:05:37 en 7:15:44.

Voor winnares Sarah True een heel ander wedstrijdverloop, want ook al noteerde ze na vijf kilometer fietsen nog wel de snelste tijd, was het daarna de Amerikaanse Jodie Robertson die het initiatief overnam. Met een fietstijd van 4:50:39 was het diezelfde Robertson die als eerste aan de marathon begon, maar True volgde met 2:26 minuut op een behapbare achterstand.

Al in de eerste loopkilometers nam True de leiding in de wedstrijd over en die zou ze ook niet meer uit handen geven. Met een looptijd van 2:57:53 was True uiteindelijk goed voor een totaaltijd van 7:52:29. Robertson werd tweede in 7:59:38 en Deborah Eckhouse werd derde in 8:04:19.