Na een toch wel moeizaam seizoen – en vooral een zeer teleurstellend resultaat bij het WK op Hawaii – heeft de Canadese Lionel Sanders dit weekend laten zien wel degelijk in topvorm te verkeren: hij trok namelijk de overwinning bij Ironman 70.3 Los Cabos naar zich toe. Bij de vrouwen een minstens zo mooie overwinning voor de Australische Mirinda Carfrae.

Sanders begon niet direct voortvarend aan de wedstrijd en liep tijdens de 1.9 kilometer zwemmen wat averij op. Het was de Mexicaanse Joaquin Pereda die met een zwemtijd van 23:16 minuut als eerste aan land kwam en Sanders volgde op twee minuten achterstand als negende. Lang duurde zijn achterstand echter niet, want na 20 kilometer op de fiets had Sanders iedereen al achterhaald en was hij zelfs ruim veertig seconden op zijn concurrenten uitgelopen. Sterke fietser als Sanders is, werd die voorsprong alleen maar groter en bij het ingaan van de tweede wisselzone had hij al een marge van bijna zes minuten te pakken.

Terwijl het dit seizoen vaak fout ging tijdens het lopen van Sanders, was dat dit weekend zeker niet het geval. Hij vergrootte zijn voorsprong alleen maar meer en stelde de overwinning uiteindelijk na 3:44:06 uur zeker. De Mexicaanse Francisco Serrano pakte het zilver in 3:54:01 en de Amerikaanse Robbie Deckard het brons in 3:54:36.

Bij de vrouwen was het dus ook niet de minste die de race op haar naam schreef: Mirinda Carfrae kwam over de streep na 4:31:36 en bleef onder andere de Poolse Ewa Komander (4:36:13) en Mexicaanse Adriana Carreno Cruz (4:42:18) voor. Overigens was het Carfrae die de wedstrijd – net als Sanders – niet meteen leidde en aanvankelijk nog Cruz voor zich moest dulden tijdens het zwemmen. De Mexicaanse had 27:29 minuut nodig voor haar 1900 meter. Carfrae volgde op 50 seconden. Net als bij de mannenrace sloeg ook Carfrae hier toe en pakte ze op de fiets al vrij vlot een voorsprong op haar concurrentes.

Wel minder groot dan bij de mannen overigens, want Carfrae hing haar fiets terug in de wisselzone met een voorsprong van 45 seconden op Komander. Toch werd het niet echt spannend meer, omdat Carfrae overduidelijk over de beste loopbenen beschikte en na 4:31:36 uur dus de overwinning opeiste met een meer dan prima voorsprong. Komander pakte het zilver met een achterstand van 4:37 minuut en Cruz het brons met 10:42 minuut achterstand.

Mirinda Carfrae kan haar handen de lucht in steken na prachtige overwinning. (Foto: Facebook Mirinda Carfrae)