Razend populair in vooral het Verenigd Koninkrijk, maar in Nederland werd er begin dit jaar pas voor het eerst eentje aangekondigd: een weekend waarbij er een triathlon verspreid over meerdere dagen wordt afgelegd. Gedurende zo’n weekend volbrengen deelnemers een triathlon, in het uiterste geval een Long Distance, maar dan dus in meerdere etappes. Zo zwem je bijvoorbeeld op vrijdag 3.8 kilometer, fiets je een dag later 180 kilometer en loop je de afsluitende marathon op zondag. Er komt er dit jaar eentje naar Terheijden.

In maart werd er al een Long Course Weekend in het Limburgse Beesel aangekondigd, maar die vindt pas plaats in 2019. De nu aangekondigde editie in Terheijden – die niet naar de naam ‘Long Course Weekend’ luistert overigens – wordt nog dit jaar gehouden, namelijk in het weekend van 21, 22 en 23 september. ,,Het idee ontstond vorig jaar”, aldus Ger de Peijper tegenover BN De Stem. De Peijper is de bedenker van het initiatief. ,,Ik ben zelf een ‘langeafstandsman’ en het leek mij prachtig om deze officiĆ«le afstand ook toe te voegen aan onze mogelijkheden. Voor zover bekend zijn we de tweede die dit over drie dagen verspreiden. In Wales doen ze dit al sinds 2010.”

De Peijper geeft aan nog niet te rekenen op veel deelnemers, maar wel te willen zien hoe dat bijvoorbeeld volgend jaar is. ,,En nu gaat het nog echt om de sport. Maar we willen er uiteindelijk een festijn met muziek en entertainment van maken.”