Het was haar debuut op het WK Ironman 70.3 en meteen ook eentje om nooit maar dan ook nooit te vergeten; Lotte Wilms werd zojuist twaalfde in een zeer sterk bezette race en gaf zelfs een tijdje kleur aan de wedstrijd door de leiding te nemen. Ook Diede Diederiks zette een goede prestatie neer; zij werd achttiende.

Zoals verwacht werd de wedstrijd – een uitgebreid wedstrijdverslag vind je hier – in het water meteen hard gemaakt door Lucy Charles. Maar, ongeveer halverwege het zwemonderdeel, was het ineens Lotte Wilms die een gaatje dichtte en, met de uiteindelijke winnares Taylor Knibb in haar voeten, naar Charles toe zwom. Zo kwam het dan ook dat de drie uiteindelijk een kopgroepje vormden en ook tegelijkertijd en dus als eersten uit het water klommen. 

Vanaf dat moment verloor Wilms snel tijd op de koploopster en was het hard zoeken naar een goede positie binnen het veld, maar die vond ze uiteindelijk in een groepje met Nikki Bartlett, Imogen Simmonds en de uiteindelijke nummer drie, Emma Pallant-Browne. De Nederlandse atlete mocht dan wel de underdog in dat groepje zijn, toch gaf ze geen kick, reed meer dan uitstekend mee en uiteindelijk keerde ze, het groepje aanvoerend, als zesde terug in T2. De vijf dames voor haar – Taylor Knibb, Lucy Charles, Flora Duffy, Paula Findlay en Holly Lawrence – lagen toen wel minuten voor haar. 

De angst om tijdens de run weg te vallen was er ongetwijfeld en toegegeven, Wilms verloor zowel tijd als posities, maar met een zestiende looptijd van het hele veld (1:27:19 op een zwaar parcours), was ze uiteindelijk dus goed voor een onvergetelijke en indrukwekkende twaalfde plaats op het WK Ironman 70.3. Ze gaf uiteindelijk 16:54 minuut toe op de winnares.

Ook Diede Diederiks beleefde een race op gepaste afstand van de winnares, maar met haar achttiende plaats presteerde ook zij meer dan indrukwekkend. Op 26:07 minuut van Taylor Knibb finishte ze haar eerste WK Ironman 70.3