Lotte Wilms – woonachtig in Australië – mocht gisteren het eremetaal omhangen tijdens haar debuut op de Middle Distance bij Ironman 70.3 Sunshine Coast. Na een snelle race van 4:11:34 uur, mocht de atlete het lint boven haar hoofd tillen als winnares. De Australische Kirralee Seidel (+3:43) en de Nieuw-Zeelandse Hannah Wells (+7:28) volgden na haar op een tweede en derde plek.

Het was een eenzame strijd voor Wilms, die al na het zwemonderdeel een riante voorsprong genoot. Met een buffer van twee minuten op de eerstvolgende dame – Wells – sprong Wilms de fiets op. In het zadel vergrootte ze haar voorsprong tot ruim vier minuten en met het lopen maakte ze het vervolgens af. Terwijl Wells, die in T2 nog achter haar zat, terugzakte met het lopen, kwam Seidel van achter sterk opzetten. Maar, niet sterk genoeg om Wilms bij te benen. Met een mooie looptijd van 1:25:58 uur achter haar naam, kwam Wilms als eerste over de streep. Seidel en Wells pakten dus respectievelijk het zilver en brons.

Mannenrace

Bij de mannen werd de wedstrijd gewonnen door de Australische Nicholas Free. In tegenstelling tot Wilms moest hij tijdens het lopen nog écht aan de bak om die eerste plaats binnen te slepen. Na het fietsen lag hij 2:22 minuten achter tot de eveneens Australische Josh Amberger, die aan de leiding ging. Halverwege het looponderdeel – waar Free 1:11:29 uur voor nodig had – nam hij de kop over om vervolgens op de winst af te stormen. Amberger (+0:51) eindigde met een tweede plaats en de Australische Caleb Noble (+1:30) werd derde.