Het was al een meer dan prachtig seizoen voor Lotte Wilms, maar toch heeft de Nederlandse atlete er zojuist nóg een topprestatie aan toegevoegd: ze is tweede geworden bij Ironman 70.3 Taupo. De overwinning ging naar titelverdedigster (al werd de laatste race in 2019 gehouden, red.) Hannah Berry.

Wilms kwam na 25:05 minuut als eerste uit het water, maar zal ongetwijfeld een beetje verbaasd zijn geweest toen ze Rebecca Clarke, Hannah Berry én Hannah Knighton nog bij zich zag. Normaliter komt Wilms eigenlijk altijd solo aan de leiding uit het water, maar dat was vandaag dus niet het geval. Deze vier vrouwen bleven aanvankelijk op de fiets ook samen, maar Knighton was de eerste vrouw die er af moest en dus niet bij de kopgroep kon blijven.

Vervolgens bleven de drie vrouwen gedurende de volledige 90 kilometer bij elkaar en kwamen ze ook tegelijkertijd weer terug in T2. Bij het ingaan van de halve marathon was al duidelijk dat de strijd om de medailles tussen koploopsters Wilms, Clarke en Berry zou gaan, want eerste achtervolgster Knighton volgde op 5:34 minuut en de daaropvolgende vrouw, Deborah Fuller, lag al meer dan zestien minuten achter.

Tijdens de run bleek al snel dat niemand was opgewassen tegen Berry: ze liep meteen weg en ging vervolgens 21 kilometer solo aan de leiding. Tijdens die kilometers zag ze haar voorsprong constant groter worden. Wilms moest ondertussen flink aan de bak om Clarke voor te blijven; haar voorsprong werd wel groter, maar dat gebeurde langzaam en lange tijd lagen de twee vrouwen slechts een paar seconden van elkaar. Het betekende automatisch dat Wilms dus nergens kon verslappen. Pas in de laatste kilometers wist Wilms haar tweede plaats te verstevigen door haar voorsprong op Clarke te vergroten.

Berry won de wedstrijd in een tijd van 4:14.59. Wilms legde beslag op het zilver in een tijd van 4:20:30 en Clarke werd derde in 4:21:46.

De mannenrace werd gewonnen door titelverdediger Kyle Smith.