Een race met alles erop en eraan: dat is wat triathlonliefhebbers vannacht – Nederlandse tijd – kregen voorgeschoteld. Eén ding is zeker: Lucy Charles-Barclay zal het WK Ironman op Kona nooit meer vergeten, want eindelijk heeft ze, na vier keer eerder als tweede te zijn gefinisht, haar wereldtitel binnen. Ze won de wedstrijd niet alleen, maar ging van start tot finish aan de leiding én finishte in een dik parcoursrecord van 8:24:31. De Nederlandse Els Visser beleefde ook een sterke race en finishte als vijftiende. Lotte Wilms werd 26e.

Ook al brak Charles-Barclay dan wel geen record op het zwemparcours, toen ze onder de vijftig minuten uit het water kroop, lag ze al wel ruim aan de leiding. Dat was natuurlijk niet onverwachts, net zo min dat het onverwachts was dat de Nederlandse Lotte Wilms in een mooie achtervolgende groep volgde. Ook Els Visser beleefde een goed zwemonderdeel: ze kwam op iets meer dan zeven minuten achterstand uit het water en zat precies bij de vrouw waar ze bij wilde zitten: Laura Philipp. Dat had één reden; zo goed mogelijk fietsen.

Visser op stoom tijdens fietsen

En dat lukte, want terwijl Lucy Charles-Barclay er vooraan in haar eentje vandoor ging en alleen Taylor Knibb achter zich aan kreeg, begon Visser, samen met Philipp, aan een inhaalrace. Achter Charles-Barclay en Knibb, die steeds op zo’n twee minuten van elkaar fietsten, ontstond een grote groep met een aantal favorieten, waaronder Ryf, Kat Matthews, Anne Haug en Chelsea Sodaro, maar het lukte Visser en Philipp om na ongeveer zestig kilometer aan te haken. Dat was indrukwekkend, want daarmee hadden de twee meerdere minuten goedgemaakt op toch niet de minste fietsers.

Dat was het moment dat Ryf er op haar beurt weer vandoor ging uit die groep en derde reed, maar zij krijg Philipp, Lisa Norden en Jocelyn McCauley mee. Ook al werkte deze groep keihard om naar voren te rijden, het lukte niet; het niveau van Charles-Barclay was simpelweg te hoog en haar voorsprong werd groter en groter. Knibb kreeg ondertussen nog wel een penalty voor het per ongeluk verkeerd weggooien van afval – dat kostte haar een minuut – maar slaagde er wel in te volgen op steeds zo’n twee tot drie minuten.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Lucy Charles-Barclay op Kona (Foto: Ironman / Getty Images)

Charles verdedigt voorsprong tijdens run

In T2 had Charles-Barclay dus een prima voorsprong op Knibb en een enorme voorsprong op de eerste achtervolgsters. McCauley, Philipp en Norden volgden op bijna elf minuten, terwijl Ryf nog meer verloor en na meer dan elf minuten in T2 terugkeerde. Haug volgde op meer dan twaalf minuten en Visser kwam op 17:30 minuten terug in T2. Wilms had al veel meer tijd verloren én had ook nog een penalty vanwege drafting uitgezeten, dus verkeerde niet meer in een positie voor een echte topklassering.

Tijdens de run ontstond een zeer eenzijdig, maar toch bijzonder spannend beeld. Charles-Barclay liep een enorm hoog tempo, maar kon niet voorkomen dat Laura Philipp en Anne Haug snel tijd op haar goed begonnen te maken. Taylor Knibb verdedigde ondertussen haar tweede plaats, in de wetenschap dat ze vooral werd opgejaagd door twee Duitse toploopsters.

Haug vliegt naar looprecord, Knibb wankelt, Charles-Barclay snelste ooit

Charles-Barclay zag haar voorsprong minuut voor minuut slinken, maar écht gevaarlijk werd het nooit. Ze bleek sterk genoeg om haar ruime marge voldoende intact te houden. Voor Knibb liep het minder goed af: met nog zo’n tien kilometer te gaan vloog eerst Haug aan haar voorbij en in de allerlaatste kilometers wist ook Philipp haar nog terug te pakken.

Charles-Barclay won de race in een tijd van 8:24:31, waarmee ze het parcoursrecord van Daniela Ryf (8:26, 2018, red.) uit de boeken liep. Haug werd tweede op 3:02 minuut achterstand en gaat ook dubbel de boeken in: met haar marathontijd van 2:48 liep ze het vorige looprecord van 2:50 (Mirinda Carfrae, 2014, red.) namelijk aan flarden. Philipp werd derde op 8:24 minuut achterstand van Charles-Barclay. Knibb luisterde haar debuut op de Long Distance op met een vierde plaats en Ryf werd vijfde. De volledige top tien: