“Hoe meer je focust op de lange afstand, hoe langzamer je de korte dingen gaat doen. Dus ik vind het echt heel erg leuk dat ik kan fietsen en dan mezelf af en toe verbaas over hoeveel kilometer ik in het uur heb afgelegd, óf hoe snel ik een tien kilometer loop. Het zijn geen tijden die heel goed zijn, maar jezelf verbeteren is een heel leuk spelletje.” Maarten van der Weijden blikt met ons vooruit richting zijn eerste Long Distance: een ‘coronaproof’ indoor variant, de ThuisTriathlon. Op 9 januari 2021 is het zover en dat betekent dat de voormalig topzwemmer – en Olympisch Kampioen –  de decembermaand hard doorbuffelt om het beste in zichzelf naar boven te halen, want alleen ‘meedoen’ is niet genoeg. “Als ik eenmaal doelen stel, dan ga ik ook wel ergens voor. Dus ik heb stiekem wat tijden in mijn hoofd. Ik denk nu dat tien uur wel haalbaar is en stiekem droom ik van negen uur”, aldus een gepassioneerde Van der Weijden. We spreken hem uitgebreid over zijn kennismaking met de triathlonsport, zijn trainingen en uiteraard deze bijzondere actie voor het goede doel. Daarbij maakt de atleet een paar bekende proftriatleten bekend die zich – net zoals onze redactie – virtueel aansluiten in januari! 

Van der Weijden daagt zichzelf flink uit met een doeltijd rond de negen à tien uur. “Maar…”, zegt hij eerlijk, “in zo’n virtuele triathlon is het veel makkelijker dan buiten. Een groot verschil zit hem er natuurlijk in dat je op Zwift en op de Tacx fietst en dan heb je voordeel als je in een groepje rijdt. Dat scheelt veel.” Daar voegt Van der Weijden bescheiden aan toe dat het altijd maar de vraag is of zijn zwembad precies goed afgesteld is en dat lopen op een loopband net iets makkelijker is. “Wellicht dat ik op die manier negen uur zou kunnen halen, wat echt niet betekent dat ik dat onder normale omstandigheden, zeg buiten, haal.” 

‘Over mijn benen schreef hij dat ik papperige benen had’

Dat Van der Weijden zich überhaupt aan zijn eerste Long Distance waagt, is bewonderenswaardig. De zwemmer heeft pas sinds mei dit jaar een racefiets en hardlopen was ook helemaal nieuw. “Ik had als zwemmer echt slappe benen. Ik kan me een medische keuring herinneren, waarbij ze je hele lichaam bekijken; bij mijn benen schreven ze letterlijk op het papiertje dat ik papperige benen had”, vertelt Van der Weijden met een lach. “Ik heb mijn benen ook nooit echt getraind. Met langere stukken zwemmen gebruik je ze amper. Met de Elfstedenzwemtocht bungelden mijn benen er echt achteraan en zelfs tijdens de Olympische Spelen, twaalf jaar geleden, gebruikte ik mijn benen pas in de laatste 200, 300 meter. Meer niet. De ontwikkeling in mijn beenspieren heeft eigenlijk 38 jaar een lui bestaan gehad…tot het laatste half jaar.” 

‘Ik moet altijd een doel hebben’

Het idee om zijn trainingsprogramma uit te breiden met wat nieuwe sporten ontstond vanuit praktisch oogpunt. “De zwembaden gingen dicht en ik wilde mijn energie toch op een andere manier kwijt, dus ging ik lopen. Toen bedacht ik mij dat fietsen misschien ook wel iets zou zijn. Ik heb ergens een fiets vandaan gehaald en ben iets meer gaan fietsen. Maar ik heb de persoonlijke eigenschap dat ik dingen nooit zomaar kan doen. Ik moet altijd ergens naartoe werken; een doel hebben. Zo ontstond het idee om triathlons te gaan doen. Sinds maart heb ik veel getraind en het leuke is dat met zwemmen vooruitgang voor mij lastig is, omdat ik een verleden heb waarin ik veel zwom, maar met fietsen en lopen gaat dat veel makkelijker en het werkt daardoor verslavender.” 

‘Redelijk comfortabel 50-60 kilometer per week’

Nu hij ineens zoveel van zijn benen vraagt, is Van der Weijden gerustgesteld dat hij kan rekenen op de begeleiding van experts binnen de sport. “Het voordeel is dat door dingen die ik heb gedaan – de Olympische Spelen en de Elfstedenzwemtocht – ik een heel goed begeleidingsteam om mij heen heb. Ook toen ik wat klachten kreeg met lopen, kon ik een oude fysio opzoeken uit de tijd van de Spelen. De benaderbaarheid van zulke experts is wel makkelijker. Die fysio legde ook uit dat ik wel pijn heb en wat kleine klachten, maar dat het erbij hoort, want mijn knieën, voeten en enkels zijn er helemaal niet aan gewend dat ik veel loop. Dat moet zich opnieuw vormen.” En gelukkig zet Van der Weijden letterlijk en figuurlijk veel stappen vooruit in dat proces: “Ik kan nu redelijk comfortabel 50 tot 60 kilometer per week lopen. Als ik dat soms uitbouw naar 70 tot 80 kilometer, merk ik dat ik iets meer ga voelen. Zo moet ik het langzaam opbouwen.” 

‘Zolang ik mezelf maar kan verbeteren’

Van der Weijden voelt zich als hardloper misschien nog niet als een vis in het water, plezier heeft hij volop en ook een goede dosis zelfspot: “Ik ben wel een matige loper. Ik heb ook vrienden die af en toe lopen en dan merk ik wel dat zij snel beter zijn dan ik. Mijn vrouw is wel eens aangeschoten door dorpsgenoten die zeiden: ‘We zagen Maarten lopen, die kan het beter bij zwemmen houden’. Het is een beetje ‘lomp’”, voegt hij lachend toe. “Maar dat maakt niet uit, zolang ik mezelf maar kan verbeteren.” 

Tekst gaat verder na advertentie

‘Mijn lichaam is al gewend aan heel lang sporten’

Over het mentale aspect van negen of tien uur binnen sporten, maakt Van der Weijden zich niet zoveel zorgen. “Ik denk – en misschien onderschat ik het – dat dat wel mee zal vallen. De Elfstedenzwemtocht duurde 74 uur en ik train het afgelopen half jaar dagelijks zo’n drie uur. Een keer negen uur kom ik wel door. Dat is in mijn voorbereiding ook wel apart geweest. Mensen vroegen zich wel eens af hoe ik 180 kilometer kan fietsen en een hele triathlon kan doen als ik pas sinds mei een fiets heb. Maar waar andere mensen die beginnen met triathlon dat op moeten bouwen om te wennen aan negen tot tien uur achter elkaar sporten, is mijn lichaam al wel gewend aan heel lang sporten.” 

TIPZO (Tijdige Integratie Palliatieve Zorg in de Oncologie)

Met de ThuisTriathlon streeft Van der Weijden wederom naar een prachtig doel: donaties werven voor TIPZO (Tijdige Integratie Palliatieve Zorg in de Oncologie), een project dat is gericht op betere en tijdige, ondersteunende zorg voor mensen met ongeneeslijke kanker en hun naasten in het ziekenhuis. Niet alleen zelf zal Van der Weijden donaties werven, ook andere mensen nodigt hij uit om – op welk niveau dan ook – een sportieve uitdaging aan te gaan en een persoonlijke ‘donatiepagina’ aan te maken. “Iedereen kan op 9 januari een stukje meedoen. Of je nu Zwift hebt, een hometrainer, of een stukje gaat lopen of fietsen buiten. Het is mooi als we allemaal samen sporten, al kan dat fysiek even niet samen.” 

Els Visser, Evert Scheltinga, tientallen topatleten én wijzelf sluiten aan

Verschillende toptriatleten zullen Van der Weijden virtueel steunen op 9 januari. Zo zullen onder andere Els Visser en Evert Scheltinga aansluiten:  “Dat Evert en Els zich aanbieden en dat doen is super tof.” Daarnaast zullen onder andere ook Yvonne van Vlerken, Youri Keulen, Maya Kingma, Milan Brons en Tom Oosterdijk in het zadel springen om Van der Weijden in Zwift op te zoeken. Ook onze eigen 3athlon redactie ‘racet’ mee met Van der Weijden en uiteraard zal dit via een uitgebreid live-verslag te volgen zijn. “Heel leuk! Hoe meer mensen mee rijden, des te leuker.”

Van der Weijden op de loopband. (Foto: Aangeleverd)