Dat hij een enorm talent is en geweldig hard kan fietsen wisten we, maar dat hij ook een aantal van de beste triatleten ter wereld voor kan blijven op de marathon was verrassend: Magnus Ditlev legde zojuist beslag op het eremetaal tijdens Challenge Roth. De Deense topatleet had 7:35:48 uur nodig voor deze zinderende overwinning. Daarmee was hij slechts negen seconden verwijderd van Frodeno’s parcoursrecord: 7:35:39 uur. Ditlev deelde het podium met de Duitse Patrick Lange (+9:04) en de Braziliaanse Reinaldo Colucci (+16:48) die respectievelijk tweede en derde werden. Aanvankelijk leek Ditlev tijdens het lopen de strijd met Jan Frodeno aan te mogen gaan, maar de Duitse topfavoriet kwam al snel aan de kant te staan.

Jan Frodeno verlaat wedstrijd met blessure

Ondanks de geweldige prestaties van alle podiumfinishers vandaag tijdens Challenge Roth, werd de dag toch enigszins overschaduwd door de teleurstelling die Jan Frodeno kreeg te verwerken. De topfavoriet voor de winst ging tot zo’n drie kilometer lopen sterk aan de leiding, maar was wegens een blessure aan zijn achillespees genoodzaakt uit te stappen. Geëmotioneerd kwam de GOAT langs de kant te staan, waarna hij uit de wedstrijd verdween.

Later zei Frodeno daarover: “Ik weet dat ik een fout heb gemaakt een paar weken geleden, toen ik het litteken weer een beetje heb gescheurd. Het ging constant op en neer. De afgelopen weken waren lastig. Ik heb straks een paar minuten langs het parcours nagedacht over wat het allemaal nog voor zin heeft. Het voelde tot drie kilometer lopen allemaal goed, maar het was onontkoombaar dat mijn achillespees me uiteindelijk wat klachten zou geven. Ik probeer positief te blijven. Al doet mijn geest op het moment meer pijn dan mijn achillespees.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Frodeno als eerste uit het water. (Foto: 3athlon.nl)

Zwemonderdeel

Ongeveer gelijktijdig met de eveneens Duitse Maurice Clavel klom Frodeno als eerste aan wal. Met een zwemtijd van 48:54 minuut lagen de twee ruimschoots voor op hun achtervolgers, want de grotere groep volgde zo’n anderhalve minuut later. In deze groep zaten onder andere de Lange, Colucci, de Zweedse Robert Kallin en de Zuid-Afrikaanse Bradley Weiss. Ditlev wisselde exact twee minuten na de eerste mannen. Sam Long lag op dit punt ver achter de kop; de Amerikaan wisselde ruim 6:30 minuut na Frodeno.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Frodeno in de kopgroep van – aanvankelijk – vijf man. (Foto: 3athlon.nl)

Kopgroep van vijf dunt uit

Op de fiets vormden Frodeno, Clavel, Colucci, Kallin en Ditlev al snel een kopgroep. Terwijl deze uberbikers zich een weg naar voren toe baanden, legde Frodeno er op kop ook een flink tempo op. Al na zo’n twintig kilometer gingen deze vijf atleten samen in een groepje aan de leiding. Dat de snelheid constant hoog werd gehouden door de sterkste fietsers – vooral Frodeno en Ditlev – was wel duidelijk, want verschillende atleten kregen het zwaar en moesten hard werken achterin het lint om bij het groepje te blijven.

Niet iedereen hield dat vol, want verdeeld over het parcours waaiden drie atleten van het groepje af. Colucci was de eerste die van dit groepje afwaaide, waarna Clavel volgde en vlak voor de tweede wissel moest ook Kallin er aan geloven. Achter hen voegde Long zich na zo’n 150 kilometer bij Weiss en Lange, die op een zesde en zevende plaats reden.

Rommelige wissel voor Frodeno, snelste fietstijd voor Ditlev

Met een fietstijd van 4:01:56 uur klokte Ditlev niet alleen de snelste fietstijd van de dag, maar verbrak hij ook nog eens het parcoursrecord dat de Australische profwielrenner Cameron Wurf een paar jaar geleden zette. In de tweede wissel was er even wat paniek bij Frodeno aangezien zijn wisseltas kwijt leek te zijn. De tas zou geen sticker met daarop een bib-nummer hebben, waardoor hij niet op de juiste plek terecht was gekomen. Gelukkig werd de tas binnen een halve minuut alsnog gevonden en kon Frodeno zijn race – voor even zo zou blijken – vervolgen. Ondanks de rommelige tweede wissel stormde Frodeno alsnog voor Ditlev uit als eerste het loopparcours op. Kallin wisselde zo’n twee minuten later, terwijl Clavel zijn achterstand hard was opgelopen en in T2 meer dan tien minuten bedroeg. Long, Weiss en Lange wisselden op plek zes tot acht (+14:16).

Frodeno stapt uit

Terwijl iedere triathlonfan op het puntje van zijn stoel toezag hoe Frodeno op een zege af leek te gaan lopen, hield de race voor Frodeno na zo’n drie kilometer lopen plots op. Om geen risico te nemen met zijn achillespees blessure, besloot hij na enkele kilometers uit te stappen.

Nu Frodeno op kop was verdwenen, kwam Ditlev ineens op een eerste plek te lopen. Na zo’n tien kilometer ging de Deen nog altijd ruimschoots aan de leiding. Op dit punt lag Kallin 3:47 minuut achter hem op een tweede plaats, terwijl Lange derde liep (+12:44). Long lag daar weer een minuut achter op een vierde plek.

[red]

Ditlev op kop na zo’n tien kilometer lopen. (Foto: 3athlon.nl)

Ditlev ongenaakbaar op de marathon

Dat Ditlev goed kan fietsen, is algemeen bekend, maar of hij ook atleten als Lange en Long voor zou kunnen blijven op de marathon, was nog de vraag. Ditlev liep echter verrassend sterk. Het gat tot zijn achtervolgers werd langzaam maar zeker steeds groter. Daarachter kreeg Long het zwaar; na zo’n vijftien kilometer moest hij de Zuid-Afrikaanse Weiss aan zich voorbij laten gaan. Na een halve marathon genoot Ditlev een voorsprong van 8:47 minuut op Kallin, 11:29 minuut tot Lange en 14:33 minuut tot Weiss.

Ditlev leek weinig last van de hitte te hebben en vervolgde zijn race sterk tijdens de laatste kilometers. Daarachter liep Lange richting een tweede plek. Met nog zo’n vijf kilometer te gaan lag Lange tien minuten achter. Daarmee waande Ditlev zich grotendeels veilig en leek er niemand meer tussen hem en de zege te kunnen komen.

Na 7:35:48 uur maakte hij het waar: Ditlev tilde het lint boven zijn hoofd als de winnaar van Challenge Roth 2022. Lange sleepte negen minuten later het zilver binnen en met Colucci was het podium compleet (+16:48).