Het vertrek van Jelmer van Waveren was even opvallend als opmerkelijk: onlangs vertrok de bondscoach. Slechts iets meer dan een half jaar voor de Olympische Spelen liet hij de Nederlandse triatleten achter om de overstap te maken naar Watersley R+D Cycling Team. Zijn rol wordt de komende maanden opgevuld door Marcel Wouda, die per direct is aangesteld als ‘interim bondscoach olympisch triathlonprogramma’.

Marcel Wouda, die al verbonden was aan de technische staf van de NTB, kijkt uit naar zijn rol. “Ik ben blij met het vertrouwen vanuit de NTB. Ik beleef veel plezier aan mijn werk en ben blij dat ik mijn kennis en expertise iedere dag kan inzetten voor de mooie sport. Samen met de rest van de technische staf gaan we verder op de ingeslagen weg richting Parijs”.

De ingeslagen weg waar Wouda op doelt, heeft echter nog niet het gewenste resultaat. Alleen Maya Kingma en Rachel Klamer zagen zich al verzekerd van individuele Olympische deelname, maar mannen wisten zich nog niet te kwalificeren en ook het Nederlandse Mixed Team Relay is nog niet geplaatst en, belangrijker, staat er niet gunstig voor.

Technisch Directeur Henry Bonnes vertelt het volgende in een persbericht van de NTB, nog steeds de enige manier waarop hij met triathlonmedia communiceert. “Inmiddels zitten we in het laatste jaar van de huidige olympische cyclus en belangrijker nog: minder dan een jaar voor de Olympische Spelen in Parijs. Met nog enkele individuele kwalificatiemomenten en een kwalificatietoernooi voor de Mixed Relay in het vooruitzicht is consistentie en rust voor alle betrokkenen van groot belang”.

Op dit moment lijken juist die consistentie en rust voor de betrokkenen ver te zoeken; in ieder geval een gedeelte van hen. Meerdere atleten hebben vanaf het begin aangegeven niet te kunnen samenwerken met Technisch Directeur Bonnes en hem onbenaderbaar te vinden.