Marco van der Stel sleepte een nette 21e plaats binnen in Santo Domingo. Na een sterk zwemonderdeel klom hij voorin het veld aan wal, hij kwam daardoor goed in mix op de fiets terecht en wist dit tijdens het lopen af te maken. Jorik van Egdom stond ook aan de start maar wist om nog onbekende reden niet te finishen. De wedstrijd kende een volledig Amerikaans podium, met Matthew McElroy op de hoogste trede.

Door krachtig werk tijdens het zwemmen van Varga verdeelde het veld zich in het water al in groepjes. Een sterke kopgroep gooide zo aan de leiding hun badmuts terug in de bak. De achtervolgende groep, onder leiding van de Ierse Russel White, viel hard aan en won al snel terrein. Zo vormden deze twee groepen samen een grote kopgroep – met daarin ook Van der Stel – waar de gehele race niemand uit ontsnapte. Het blauwe tapijt werd daardoor bestormd door een groep van ongeveer twintig atleten, die gelijktijdig hun fiets terug in het rek hingen. In de eerste ronde van het lopen toonde een groep van drie Amerikanen en drie Zwitserse atleten zich de sterksten. Zo werd het een strijd tussen twee landen. Na één ronde werd het duidelijk dat de medailles onder de Amerikanen uitgedeeld zouden worden. De drie Zwitserse atleten zakten namelijk hard terug. McElroy, Kevin McDowell en Morgan Pearson bleven daardoor in de laatste twee rondes over als grootste favorieten voor de winst. Met enkele honderden meters te gaan ontsnapte McElroy van zijn tegenstanders en zo sprintte hij succesvol naar de streep. McElroy pakte dus het goud, McDowell volgde als tweede en Pearson nam het brons mee naar huis. Van der Stel kwam als 21e over de streep en Van Egdom stapte uit.

Debuut Cameron Wurf
Cameron Wurf debuteerde op de korte afstand, maar zal hoogstwaarschijnlijk geschrokken zijn van het hoge niveau. De Australiër, die bij de beste atleten hoort op de lange afstand, finishte namelijk als een-na-laatste. Zoals verwacht verloor hij tijdens het zwemmen al veel tijd. Ook tijdens het lopen kwam hij er niet aan te pas. Met een looptijd van 36 minuten op de tien kilometer hoorde hij niet thuis tussen het hoge niveau van de korte afstands atleten. Hij finishte uiteindelijk ruim elf minuten na de winnaar.