Het seizoen openen met een zesde plaats bij de ITU World Cup in Kaapstad, de winst pakken bij de ETU European Cup in Melilla, een vijfde plaats bij de Mixed Relay Series tijdens de ITU World Cup in Notthingham en een zesde plaats tijdens de ETU Sprint European Cup in Holten: het zijn zomaar wat hoogtepunten uit het inmiddels afgelopen seizoen van Marco van der Stel. Op dit moment heeft hij vakantie, dat wil zeggen twee weken minder trainen dan normaal, en hij kijkt dan ook tevreden terug op een seizoen dat voornamelijk ‘ups’ kende.

Vorige week dinsdag kwam Van der Stel terug vanuit Australië, waar hij zijn laatste wedstrijd van het seizoen – de WTS Grand Final in Gold Coast – afwerkte. Toen begon zijn vakantie. Als wij hem spreken, is hij net terug van ‘een uurtje hardlopen’. ,,Even twee weken doen wat ik wil. Ik heb drie keer even gezwommen, heb afgelopen weekend meegedaan aan de T3 in België en vandaag dus een beetje gelopen. Verder heb ik boven de boel (thuis, red.) een beetje opgeruimd en wandel ik veel met de hond. En ik doe leuke dingen met mijn vriendin (triatlete Quinty Schoens, red.). Naar de bios, gezellig samen lunchen. Het zijn dingen waar ik normaal veel minder tijd voor heb.”

Heerlijk vindt Van der Stel het overigens, dat ‘een beetje lopen en mountainbiken’ als je er zin in hebt. ,,Ik had nog niet echt het idee dat ik vakantie nodig had, maar het is natuurlijk goed om even wat rust te pakken. Anders moet je in december de rem erop gooien en dat is niet de bedoeling.” Dat van dat ‘boven opruimen’ vertelt de triatleet overigens met een lach op zijn gezicht. ,,Moet gewoon gebeuren, toch?”

(tekst gaat onder foto verder)

Van der Stel, hier in actie in Montreal, geniet van zijn vakantie. (Foto: AquawizPhotography)

Vanaf aankomende maandag gaat Van der Stel zijn trainingen weer rustig opbouwen. Zijn blik en focus zullen dan naar 2019 worden verlegd. Natuurlijk pakt hij de komende maanden nog wat wedstrijden mee, maar hij hoopt vooral dat zijn niveau er volgend jaar tijdens de WTS-races uit zal komen. Als hij een kritische noot over zijn afgelopen seizoen kwijt wil, gaat het tenslotte over die races op mondiaal niveau. ,,Abu Dhabi (30e, red) viel tegen. Al was dat ook een hele rare wedstrijd door de regen en gladheid op het circuit. Daar was het overleven. Alleen maar chaos. Al in de eerste bocht gingen er jongens onderuit.”

Ook in Hamburg (31e) had Van der Stel geen resultaat waar hij tevreden over was. ,,Na een super race waarin ik 37 seconden sneller liep dan vorig jaar, werd ik 31e. Na een geweldige wedstrijd is dat dus geen plaats waar je heel tevreden over bent. Gold Coast (43e) viel ook een beetje tegen. Die wedstrijd was zo bizar zwaar, tijdens het zwemmen al. Toen ik een paar kilometer voor het einde van het fietsen eindelijk aansluiting vond bij de kopgroep, was ik leeg. Het niveau ligt zo hoog en is de afgelopen twee jaar zo gegroeid. Ik ben daarin meegegaan, maar soms lijkt het dus wel eens alsof je stil staat.”

(tekst gaat onder foto verder)

Van der Stel, hier vlak voor de start in Hamburg, ziet het niveau op mondiaal niveau stijgen. (Foto: Martin PIeters)

Het seizoen had dus veel ups en een aantal downs. Om weer stappen te kunnen maken, zal Van der Stel deze winter vooral investeren in het lopen. ,,Meer kilometers maken en ook af en toe wat harder. Een schema hebben we nog niet gemaakt, maar dat komt goed. Ik ben als triatleet elke dag bezig om mezelf beter te maken.” Een doelstelling aan volgend jaar kan Van der Stel nog niet concreet hangen. ,,Maar top twintig in de WTS-races zou altijd goed zijn. En dan hopen dat je een keer voorin mee kunt en er wat moois gebeurt.”

Volgend jaar zal ook de kwalificatie voor de Olympische Spelen een steeds grotere rol gaan spelen. Tokyo 2020 staat bij veel triatleten met rode pen in de agenda. Natuurlijk ook bij Van der Stel, die vooral denkt aan een Mixed Team Relay deelname. Het Nederlandse kwartet, in principe bestaande uit Rachel Klamer, Maya Kingma, Jorik van Egdom en Marco van der Stel, staat op dit moment vijfde in de klassering en lijkt daarmee goede kans te maken op deelname aan de Spelen. ,,Als er niks raars gebeurt, als we allemaal fit blijven, zou ik eigenlijk niet weten waarom dat niet zou lukken. Ja, dat is toch wel een droom van ons allemaal.”

Betekent dat dan dat die Olympische Spelen constant in de gedachten van Van der Stel zitten? Staat hij morgenochtend vroeg op met Tokyo in zijn hoofd? ,,Nee, morgenochtend denk ik aan het huis schoonmaken”, grapt hij. Maar dan serieus. ,,Natuurlijk zit het vaak in je hoofd, zeker als je naar wedstrijden toeleeft waar je kwalificatiepunten kunt verdienen. Dat gaat dan automatisch. Maar elke dag? Nee, dat niet.”