Wat een geweldige wedstrijd voor de Zuid-Afrikaanse Matt Trautman. Met een sterke race vandaag tijdens Challenge Almere-Amsterdam trok hij niet alleen de winst naar zich toe, maar wist hij het parcoursrecord ook nog eens ruimschoots te verbreken. Nadat Trautman als vijfde aan wal klom, kwam hij al snel op de fiets terecht in een kopgroep met vijf sterke atleten; waaronder ook Sven Strijk. De laatste kilometers tot de wissel werd het tempo flink opgevoerd, maar Trautman oogde ontspannen. In de afsluitende marathon leverde hij het bewijs vandaag de sterkste te zijn: met een stel ijzersterke loopbenen liep hij steeds verder uit op concurrent Kristian Högenhaug. Uiteindelijk zegevierde Trautman na 7:50:15, daarmee was hij ruim vijf minuten sneller dan het record dat de Sloveense Jaroslav Kovacic vorig jaar zette. Daarachter volgde de Deense Högenhaug met het zilver. Voor hem een troost dat hij met deze zilveren medaille alsnog het goud pakte op het Europees Kampioenschap, aangezien hij als eerste Europeaan over de streep kwam (+3:17). De derde plaats overall ging naar de Tjechische Tomas Renc (+10:29). Met een vierde plaats viel de Deense Morten Brammer Olesen net naast het overall podium, maar pakte hij wel brons op het EK (+11:11).

Trautman over zijn overwinning

Kristian Hogenhaug over zijn tweede plaats en de winst van het Europees Kampioenschap