Max Neumann begon zondagochtend zijn dag aan de leiding en zo maakte hij het ook af: de AustraliĆ«r greep de titel tijdens Ironman 70.3 Western Sydney. Met een tijd van 3:47:05 was hij zijn grootste concurrenten – Alexander Polizzi (+2:19) en Levi Maxwell (+3:32) – te snel af; de eveneens Australische atleten werden respectievelijk tweede en derde. Overigens wisten weinig niet-Australische triatleten het grote eiland te vinden, aangezien zowel bij de mannen als vrouwen nagenoeg de gehele top tien bestond uit locals. Toch werd er bij de vrouwen gewonnen door een Nieuw-Zeelandse: Hannah Wells. Na 4:07:38 uur stopte zij de klok als winnares. Op enige achterstand volgden de Australische Grace Thek als tweede (+8:26) en eveneens Nieuw-Zeelandse Rebecca Clarke (+11:26) als derde.

Mannenrace
Al na 3800 meter zwemmen nam Neumann de hoofdrol op zich. Op de fiets werkte hij constant voorin mee, maar echte ontsnappingspogingen waren er niet. Als tweede hing hij uiteindelijk zijn fiets terug in het rek, op enkele seconden afstand van Polizzi. Maxwell bevond zich op dat punt nog ‘slechts’ op de zevende plaats en maakte het verschil dan ook pas tijdens de halve marathon. Terwijl Maxwell zich van achter een weg naar het podium baande, liet Neumann zien dat zijn benen nog fris waren na het fietsen. Halverwege het lopen had de uiteindelijke winnaar al een voorsprong van vier minuten op zijn eerste achtervolger, Polizzi. In de tweede helft van de halve marathon zakte Neumann wat terug terwijl Polizzi juist netjes tempo hield; zo snoepte Polizzi nog twee minuten van de voorsprong af, echter voldoende om de titel te claimen werd het niet.

Vrouwenrace
Op een kleine minuut achterstand klom Wells als derde aan wal. De top drie na het zwemmen werd verdeeld over dezelfde vrouwen als de uiteindelijke podiumplaatsen. Al was de volgorde bij uitkomst van het water anders. De snelste zwemtijd werd behaald door Clarke met een tijd van 26:15. Het duurde 48 seconden voor Thek volgde met Wells in haar voeten. In het zadel zochten Clarke en Wells elkaar op en nog altijd zij aan zij begonnen de twee aan het lopen. Thek – die op dat moment nog derde lag – keek op tegen bijna zes minuten achterstand. Tijdens de halve marathon werd het al snel duidelijk dat Wells de sterkste was. Terwijl Wells hard uitliep voorin, vond daarachter een spannende battle plaats tussen Clarke en Thek. Een goed opgebouwd looponderdeel van Thek werd beloond met zilver.