Waar in Nederland jongeren al steeds vaker naar een E-bike grijpen of door ouders worden afgezet, lijkt de situatie in het Verenigd Koninkrijk nog schrijnender: uit onderzoek blijkt dat daar meer dan 1.6 miljoen kinderen die naar de basisschool gaan, nooit op een fiets zitten.

Het Verenigd Koninkrijk bestaat uit Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland en het blijkt nu dus dat kinderen in de leeftijdscategorie 5-10 jaar, nauwelijks nog op de fiets stappen. Eén op de twintig kinderen heeft zelfs nog nooit op een fiets gezeten, wat neerkomt op zo’n 230.000 scholieren. Het onderzoek werd uitgevoerd door het Britse fietsmerk Raleigh. Vooral kinderen in de grotere steden gebruiken nooit een fiets. London spant daarbij de kroon, want daar zit één op de twee kinderen nooit op een fiets.

Ouders is gevraagd naar de voornaamste reden voor het laten staan van de fiets en daaruit komt vooral naar voren dat zij vinden dat het verkeer te gevaarlijk is voor hun kinderen. Het liefst, zo geven de ouders ook aan, zien ze hun kroost gewoon fietsen.