Een bestuursfunctie had ze nog niet eerder, maar bij de Nederlandse Triathlon Bond (NTB) komt daar verandering in. Miriam van Reijen zal in principe de komende negen jaar bestuurslid zijn en zich binnen de NTB voornamelijk bezig houden met zoveel mogelijk rond media en communicatie. ,,Maar een echt concrete portefeuille is het niet. Iedereen ondersteunt elkaar.”

Van Reijen werd eerder al gepeild voor de functie, door NTB-vicevoorzitter Martin Breedijk om precies te zijn. Tijdens DUIN Triathlon & Duathlon, waar Van Reijen zelf aan de start stond van het NK Duathlon, kwam hij naar haar toe. ,,Hij wilde even polsen hoe ik over deze bestuursfunctie dacht en gaf me aan er eens goed over na te denken. Dat heb ik gedaan en later heeft Rembert Groenman (directeur NTB, red.) me ook nog benaderd. Zij hebben me uiteindelijk als kandidaat voorgedragen. Dat ik nog nooit eerder een bestuursfunctie heb gehad, zorgt er alleen maar voor dat ik dit als een mooie ontwikkeling zie waarbij ik veel hoop te leren.” Lachend voegt ze daaraan toe. ,,Ik weet niet of het de beste bewoording is, maar ik ben best eigenwijs en kritisch. Ik denk dat ik daarmee een mooie toevoeging kan zijn op het huidige bestuur.”

Van Reijen legt uit dat het bestuur van de NTB vooral een overkoepelend orgaan is dat plannen en de grote lijnen uitzet. ,,Dus daar zal ik me ook mee bezig houden. De NTB heeft een aantal speerpunten waar ze de komende jaren veel aandacht aan wil geven. Eén daarvan is bijvoorbeeld jeugd. Hoe kunnen we meer jeugd betrekken bij de sport en hoe laten we kinderen zo snel mogelijk in aanraking komen met triathlon? Het benoemen van speerpunten is belangrijk en vervolgens is het belangrijk om uit te zoeken welke kanalen je daarvoor kunt gebruiken.”

Van Reijen benadrukt direct dat ze daar best wel wat ideeën over heeft. ,,Ik ben ook wel een beetje een vreemde eend in de bijt. Ik ben wat meer de atleet zelf (Van Reijen komt nog steeds op internationaal niveau uit tijdens duathlons en Long Distance triathlons, red.) en bekijk dingen dus net even uit een andere hoek. Ik heb ook al best veel reacties ontvangen van mensen die het leuk vinden dat er nog een atleet in het bestuur zit. Daardoor krijg je toch wat sneller een andere visie. Niet beter, wel anders.”

Van Reijen neemt het stokje overigens over van Karin Oppelland, die haar functie na negen jaar neerlegt. ,,Zij heeft iets moois neergezet en ik vind het een eer dat ik haar mag opvolgen. Het gaat goed met triathlon: de NTB is één van de weinige bonden die nog groeiende is. Maar hoe waarborgen we die groei? En hoe waarborgen we die kwaliteit? Hoe maken we het ‘merk’ triathlon écht gaaf? Dat zijn allerlei dingen waarover we nadenken.”

Heel veel actieve tijd vergt de functie van Van Reijen overigens niet. ,,We hebben een aantal vergaderingen per jaar en verder is het vooral een kwestie van ogen en oren open houden over wat er allemaal binnen de triathlonwereld gebeurt. Ik wil wel een échte bijdrage leveren. Nu ben ik bijvoorbeeld aan het kijken naar hoe andere bonden in andere landen ‘het merk’ neerzetten. Heel interessant.”