Mitch Kolkman zat er goed bij na het zwemmen, bleef bij de grote groep op de fiets, maar was tijdens het lopen niet helemaal opgewassen tegen de toplopers. De atleet behaalde uiteindelijk een mooie 32e plaats in zijn eerste World Triathlon Cup. De World Triathlon Cup in Valencia werd gewonnen door de Braziliaanse Manoel Messias, die zich aan een aanval waagde tijdens het fietsen. De tweede plaats ging naar de Spaanse Mario Mola en met de Amerikaanse Matthew McElroy was het podium compleet.

Na 750 meter zwemmen stormde vrijwel het gehele veld gelijktijdig het fietsparcours op, waardoor er direct een grote kopgroep ontstond. Het was de Spaanse David Castro Fajardo die de groep uit het water leidde. Kolkman volgde als vijftien op elf seconden afstand.

Zo’n 40 mannen kwamen samen in een gigantische kopgroep, waaronder ook Kolkman. Een aantal atleten achterin het veld had moeite om zich bij die groep te voegen en zo vielen er na een paar minuten enkele gaatjes. Niet alleen vielen er wat gaten, ook kwam een handjevol atleten achterin de groep lelijk ten val na zo’n twee kilometer fietsen.

Dat alles vandaag op het lopen aan zou komen, was wel duidelijk bij het zien van het beenritme van atleten achterin de fietsgroep. Veel atleten hoefden nauwelijks iets te doen om met het peloton mee te liften. De Oostenrijkse Tjebbe Kaindl en de Braziliaanse Manoel Messias zagen het niet zitten om met zo’n grote groep samen aan het lopen te beginnen en besloten zich daarom in de laatste kilometers aan een ontsnapping te wagen. Dat deden ze niet zonder succes, want uiteindelijk genoten de twee een voorsprong van zo’n veertien seconden tot de grote groep.

Terwijl Kaindl tijdens het lopen al snel wegzakte naar achteren, vervolgde Messias zijn gewaagde aanval door ook nog eens waanzinnig sterk te lopen. Achter Messias liepen een aantal atleten op een lint met voorin vijf Spanjaarden. De Spaanse Antonio Serrat Seoane was de eerste Spanjaard die het gat tot Messias probeerde te dichten, maar na een eerste poging – waarin hij wegliep bij Mario Mola en Matthew McElroy – werd hij weer door deze twee mannen teruggehaald.

Na de poging van Serrat Seoane was het de beurt aan Mola om een poging te doen om het gat tot Messias te dichten. Daar slaagde ook hij niet in en zo was het Messias die zegevierde. Mola pakte een tweede plaats en McElroy nam het brons mee naar huis. Kolkman passeerde de streep uiteindelijk als 32e.