Start van de 3de serie in Tizzy met Marco Van der Stel (Foto: Inge Huitema)

In Tiszaujvaros, of Tizzy zoals de meeste triatleten het Hongaarse stadje liefkozend benoemen, wordt de ITU wereldbekertriatlon al enkele jaren over twee dagen gespreid. Zaterdag stonden de halve finales op het programma, met vier reeksen bij de mannen. Alleen de eerste 7 per reeks mogen door naar de finale met 28 op zondag. Marco Van Der Stel wist zich in extremis te plaatsen voor die finale maar dat gebeurde niet zonder slag of stoot. Een onterechte penalty leek hem namelijk uit de finale te houden.

Rianne De Crook start sterk in Tizzy (foto: Inge Huitema)

De dames juniores mochten eerst aan hun halve finales beginnen. In de eerste startserie begon Rianne De Crook sterk. Ze kwam als zevende bij de eerste boei maar verloor wat plaatsen in het gedrang. In het fietsen brak het peloton in drie stukken en Rianne kwam in de derde groep terecht. Tijdens het lopen had ze veel last van de hitte en met een 23ste plaats speelde ze nooit mee voor de finaleplaatsen.

Elianne Huiteman uit het water in Tizzy (Foto: Inge Huitema)

Elianne Huitema mag zondag wel in de finale aantreden. Ze kwam als negende uit het water, maar zat pas als 12de op de fiets na een mindere wissel. Daardoor moest ze in de achtervolging en mét succes want vooraan kregen we een grote kopgroep van een 25-tal meisjes. Elianne ging samen met een Japanse in de aanval maar werd opnieuw gegrepen. Het zou van het lopen afhangen en na een sterke loopproef kwam ze als 14de binnen, goed voor directe kwalificatie voor de finale, zondag om 13 uur.

Elianne Huitema in de aanval n Tizzy (Foto: Inge Huitema)

Bij de elites waren er slechts twee Nederlandse mannen en geen dames. Jorik van Egdom startte in de eerste serie, maar geraakte in het gedrum in het zwemmen achterop. Hij kwam als voorlaatste naar de wissel. Gelukkig voor hem viel het peloton vooraan stil zodat hij alsnog kon aansluiten in de slotkilometer van het fietsonderdeel. Dit kostte echter te veel kracht waardoor hij niet meer de frisse benen had om nog een top-7 te behalen. Hij werd 16de in zijn serie.

Marco Van der Stel 4de in het zwemmen in Tizzy (Foto: Inge Huitema)

En dus moest het gebeuren in de derde serie. Marco Van der Stel startte bijzonder sterk en kwam als 4de op het droge. Hij slaagde er in om met 8 medevluchters uit de greep van het peloton te blijven. Met 45″ voorsprong begonnen de koplopers te lopen. Aan het eind van de tweede ronde moest Marco 10″ in de penalty box wegens een onterecht penalty. Met een sterke laatste ronde en een knappe eindspurt werd hij nog 8ste. Gelukkig werd hij na protest als 7de geklasseerd en mag hij zondag toch in de finale starten om 17u10.

Marco Van der Stel op weg naar de finale (Foto: Inge Huitema)

Coach Sander Berk: “Direct na de finish zijn we verhaal gaan halen bij de scheidsrechter. Marco zou te laat afgestapt zijn, maar op videobeelden was duidelijk te zijn dat er een grondcontact was voor de lijn. We hebben meteen protest ingediend en door het intrekken van de penalty bleef hij de nummer 7 van zijn serie exact 1 seconde voor, genoeg voor deelname aan de finale,” aldus Sander.

Zondagavond leest u op 3athlon.nl een update over de finales, met dank aan Inge Huitema en Sander Berk voor de duidelijke en snelle berichtgeving vanuit Tizzy!