Er trekken dit weekend veel Nederlandse triatleten richting Olsztyn, Polen voor het EK Sprint voor paratriatleten en het EK Supersprint voor elite, junioren en U23 atleten. De elite, junioren en U23 atleten trappen aanstaande vrijdag tijdens de semi-finals een vol wedstrijdprogramma af. Over een afstand van 300 meter zwemmen, acht kilometer fietsen en 2000 meter lopen, zullen atleten die dag alles op alles zetten om een startplek in de finale – van zaterdag – te bemachtigen.

Bij de elite komen Rani Skrabanja, Eva Cornelisse en Donald Hillebregt in actie. In de categorie U23 racen Victor Goene en Gjalt Panjer. Laatstgenoemde vervangt Ian Pennekamp, die helaas wegens een blessure afwezig is. Tot slot zullen Mitch Kolkman, Barbara de Koning en Kim van ‘t Verlaat zich van hun beste kant laten zien in de U23-categorie, die gelijktijdig met de elite racet.

De junioren zullen dit weekend niet alleen individueel racen, maar ook in een Mixed Relay evenement. Voor de juniorenraces zijn het Niels van Lanen, Hidde Mollee, Luna de Bruin, Merel Veltman en Sonja de Koning die deze week richting Olsztyn trekken. Sommige junioren zullen maar liefst drie dagen op rij racen: vrijdag de semi-finals, op zaterdag de finale en op zondag de Mixed Relay.

EK Paratriathlon

Naast het EK Sprint voor elite, junioren en U23 én de Mixed Relay, vindt dit weekend ook het EK Paratriathlon plaats in Olsztyn. Met name meervoudig Olympisch Kampioen Jetze Plat, Geert Schipper en Margret IJdema zouden wel eens hoge ogen kunnen gooien, maar er zijn nog meer paratriatleten die zich dit weekend hopelijk van voren laten zien: Brendan Bischof (PTWC), Maurits Morsink (PTS2), Nico van der Burgt (PTS3), Sanne Koopman (PTS4) en Sander Koomen met guide Daaf Plomp (PTVI).

Voor Plat is het alweer even geleden dat hij voor het laatst een triathlon racete, zo vertelt hij: “Na Tokio, het EK in september en het WK in november, heb ik even een stapje terug gedaan. Ik heb wel veel getraind deze winter, maar met een andere focus. Het WK is ook dit jaar pas in november, dus ik ben iets later begonnen. Fysiek ben ik in minder goede doen dan de periode waarin ik het vorige seizoen afsloot, maar ik ga er natuurlijk wel alles aan doen om Europees kampioen te worden.” Ook een armblessure zorgde ervoor dat Plat zich niet helemaal perfect voor kon bereiden op deze eerste wedstrijd. Ondertussen is hij echter voldoende hersteld om weer te kunnen trainen en racen; Plat mikt dan ook op die hoogste podiumplek.