De Nederlandse mannen Marco Akershoek, Donald Hillebregt en Menno Koolhaas zijn er zaterdag in Hongarije niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de finaledag van de ITU World Cup Tiszaujvaros. Vandaag waren de halve finales, drie series met 30 man waarbij de eerste negen (en de drie overall tijdsnelsten die niet bij de eerste negen per serie zaten) zich plaatsten voor de finaleserie van morgen. 

Geen van de drie Nederlanders lukte het uiteindelijk dus om zich te verzekeren van een finaleplaats. Koolhaas kwam al met een te grote achterstand uit het water, waardoor het al tijdens het fietsen nagenoeg onmogelijk bleek om nog bij de eerste negen aan te sluiten. Hillebregt zwom goed, kwam als zevende en net achter een kopgroep van zes uit het water, maar kwam tijdens het fietsen in een grote achtervolgende groep terecht. Tijdens het lopen bleek hij niet sterk genoeg om naar voren op te schuiven. 

(tekst gaat onder foto verder)

Menno Koolhaas kwam al met achterstand uit het water en kon dat niet meer goedmaken tijdens het lopen. (Foto: Marco Akershoek)

Akershoek werd uiteindelijk 23ste, maar is desalniettemin deels tevreden. ,,Bij een sterk deelnemersveld als dit hoor ik ook niet bij de beste dertig. Het is alleen net klote dat ik bij het zwemmen vijf seconden tekort kwam om bij de eerste acht de fiets op te stappen. Als dat wel was gelukt, zat ik in de kopgroep en dan krijg je een hele andere wedstrijd. Dan waren er mogelijkheden. Maar ‘als’ telt niet in de topsport.” 

Nu kwam Akershoek in een achtervolgende groep terecht, samen met ongeveer twintig andere triatleten. ,,Met lopen kom ik dan gewoon tekort. Toch heb ik gelopen voor wat ik waard was, maar mentaal is dat erg zwaar. Je weet namelijk al dat je die finale niet meer haalt, dus je loopt dan vooral voor jezelf.”

De tevredenheid van Akershoek komt voort uit het feit dat de World Cups dit jaar steeds vaker een ontzettend sterk deelnemersveld hebben. ,,De Olympische Spelen komen er natuurlijk aan en het kwalificatietraject is begonnen. Normaal laten de échte toppers dit soort wedstrijden schieten, maar nu vallen er punten te verdienen en doen ze dat niet meer. Het is wel mooi om tussen dit soort jongens te starten en ze weerstand te bieden. Alles is mogelijk en het hangt allemaal van kleine details af. Maar ‘als’ telt in de topsport natuurlijk niet.”