De Zwitserse Nicola Spirig maakte vandaag zonder enige twijfel haar favorietenrol waar tijdens Challenge Davos. Van begin tot eind ging ze aan de leiding in de wedstrijd die uiteindelijk een duathlon werd vanwege het slechte weer. Na 3:56:24 uur was het dus Spirig die zegevierde. Ze bleef onder andere de Duitse Lena Berlinger (+9:55) en de Italiaanse Giorgia Priarone (+18:55) voor, die respectievelijk tweede en derde werden. Bij de mannen ging de winst naar de Spaanse Roberto Sanchez (3:33:47 uur), die met name tijdens het lopen het sterkst bleek. De Duitse David Breinlinger (+1:22) werd tweede en met de Duitse Samuel Böttinger was het podium compleet (+3:37).

Spirig van begin tot eind op kop

Al in de eerste vier kilometer lopen trok Spirig overtuigend de leiding naar zich toe. Met een looptijd van 14:34 minuut bleef ze de tweede dame vijftien seconden voor. De derde vrouw – Priarone – bevond zich daar drie seconden achter en Berlinger bereikte haar fiets als vierde, op 50 seconden achterstand van Spirig. In het zadel vergrootte Spirig haar voorsprong flink. Zo bereikte ze met een voorsprong van ongeveer drie minuten op haar sterkste achtervolger – dat was Berlinger, die tijdens het fietsen twee posities goedmaakte – T2. Door vervolgens in 1:21:59 de halve marathon af te werken, mocht Spirig het lint boven haar hoofd tillen als winnares. Berlinger kwam ongeveer tien minuten later als tweede over de streep en Priarone werd derde.

Sanchez slaat toe tijdens het lopen

Net als Spirig bij de dames ging ook Sanchez vanaf het begin aan kop. Hij moest zijn eerste plek tijdens het fietsen echter tijdelijk afstaan. De Spanjaard klokte een tijd van 12:31 minuut over vier kilometer en sprong daarmee met een buffer van twaalf seconden op de tweede man – de Duitse Fabian Eisenlauer – op zijn fiets. In 2:01:22 uur legde hij vervolgens de 90 kilometer af. Dat was onvoldoende om al zijn tegenstanders voor te blijven, want David Breinlinger kwam dankzij een tijd van 1:55:43 uur nog aan hem voorbij. Tijdens het afsluitend looponderdeel zette Sanchez dat vervolgens weer recht. Met een looptijd van 1:14:42 uur baande hij zich snel een weg naar voren richting de finish. Hij haalde Breinlinger weer in en stelde de winst veilig. Breinlinger legde beslag op het zilver en het brons ging naar Böttinger.

Het mannenpodium. (Foto: Challenge Family)