NOC*NSF en de KNVB (Koninklijke Nederlandse Voetbalbond) hebben eerder deze week al bij de overheid hun zorgen geuit over het invoeren van een avondklok, een maatregel waarvan we toen slechts konden vermoeden dat hij er zou komen. Ondertussen is de kogel bijna door de kerk en kondigde Premier Mark Rutte gistermiddag tijdens een persconferentie aan er met het demissionaire kabinet op te sturen de avondklok nog dit weekend in te voeren. De sportbonden maken zich zorgen dat deze avondklok een grote negatieve invloed zal hebben op de hoeveelheid beweging die mensen krijgen, zo schrijft de NOS.
“Vanuit de sportwereld gezien zou een avondklok pas om 23.00 uur actief moeten zijn, zodat mensen in de avonduren nog wel – na hun werk en schoolactiviteiten – kunnen (buiten) sporten. We zien dat in andere landen ook rekening wordt gehouden met sportbeoefening bij de ingestelde lockdowns, waardoor je de samenleving wél actief en in beweging kan houden”, lieten de bonden weten. “We moeten afwachten wat de mogelijke maatregel precies inhoudt, maar een verdere inperking van de sportmogelijkheden zou niet goed zijn”, gaat de woordvoerder van NOC*NSF verder. “Sporten levert een belangrijke bijdrage aan de weerbaarheid en gezondheid van de samenleving.” Rutte sprak overigens van een avondklok die van 20:30 uur tot 4:30 uur zou gelden.
Onderzoek: mensen minder sportief tijdens tweede lockdown
Terwijl hardloopzaken en fietsverkopers in de eerste lockdown nog overspoeld werden door enthousiaste ‘sporters-to-be’, blijkt dat in de tweede lockdown wel anders. Veel van de hardloopschoenen zijn achter in de kast beland en de spinnenwebben hangen aan de fiets. Uit een onderzoek van Ipsos en in opdracht van NOC*NSF, blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders minder beweegt gedurende deze tweede lockdown. Naar verwachting zal dit nog verder afnemen nu we te maken krijgen met een avondklok.