Met dit weekend het WK Winter Duathlon – dat vond zojuist al plaats – en het WK Winter Triathlon op het programma in het Noorse Skei, lijkt het vooral de vraag hoe lang deze discipline nog bestaansrecht heeft. De opkomst is sowieso al nooit hoog en dit jaar toont wel bijzonder korte startlijsten.

Het WK Winter Duathlon werd zojuist in ieder geval gewonnen door de Noren Julie Meinicke (vrouwen) en Jorgen Baklid (mannen). De strijd om de medailles was spannend, want de verschillen waren klein – het goud, zilver en brons werd op een aantal seconden beslist – maar bij de mannen stonden slechts twaalf atleten aan de start en bij de vrouwen slechts acht. Starten bij de mannen leverde op papier dus een kans van 25 procent op om op het podium te eindigen en bij de vrouwen was dat zelfs 37.5 procent. De conclusie is simpelweg: dat is WK-onwaardig.

Ook morgen bij het WK Winter Triathlon zijn de aantallen niet denderend: bij de elite vrouwen gaat het opnieuw om acht atletes. Bij de mannen is de opkomst iets beter: daar gaan negentien atleten van start.

Er komen dit weekend bij de elite/U23 geen Nederlanders in actie in Noorwegen.