Onder prachtige omstandigheden hebben Andrii Kuzminskyi en voormalig Olympisch roeister Ilse Paulis Meyrick-Cole zojuist Ironman 70.3 Westfriesland gewonnen. De wedstrijd, waar veel atleten aan de start stonden maar die alleen voor Age Groupers was, werd door beide atleten vooral gedomineerd tijdens de run.

Kuzminskyi begon al meteen lekker aan de wedstrijd, want ook al was het de Nederlander Robin van Lokven die met een zwemtijd van 25:05 als eerste uit het water kwam, lag de Oekraïner op dat moment zevende en had hij iets meer dan anderhalve minuut achterstand. Hij liet zich daardoor niet van de wijs brengen en reed al in de eerste kilometers van het fietsen naar voren in het veld en na een kleine twintig kilometer ging hij al aan de leiding. Dat deed hij samen met de Belg Laurens Verluyten overigens, waardoor de wedstrijd op dat moment dus werd aangevoerd door twee atleten.

Beide mannen zagen hun voorsprong op de rest van het veld tijdens het fietsen oplopen tot meerdere minuten, terwijl het verschil tussen de koplopers minimaal bleef en in T2 slechts negentien seconden in het voordeel van Kuzminskyi bedroeg. Eerste achtervolger op dat moment was Erik van de Haak: de Nederlander lag toen dus derde en had 3:06 minuut achterstand.

Tijdens het lopen was de spanning al snel uit de wedstrijd, want Kuzminskyi pakte meteen een voorsprong van meerdere minuten op Verluyten en liep vanaf dat moment ook onbedreigd naar de overwinning. Hij won de race in 4:01:49. Verluyten werd tweede in 4:04:12 en de Nederlander Benjamin van der Weerdt werd derde in 4:06:16.

Bij de vrouwen was een ander wedstrijdverloop voor de winnares, want Ilse Paulis Meyrick-Cole kwam als twintigste uit het water en op dat moment had de Nederlandse bijna drie minuten achterstand op de eveneens Nederlandse Lynn Dybiona, die met een zwemtijd van 29:03 de snelste tijd noteerde. Voor Meyrick-Cole betekende dat er een flinke achtervolging nodig was.

Wat wel hetzelfde was als in de mannenwedstrijd, was dat Meyrick-Cole daarin slaagde, snel oprukte naar voren en bijna even snel de leiding in de wedstrijd overnam. Helemaal los kwam ze echter niet, want na zestig kilometer werd ze omringd door een Belgische, Britse, Franse en Duitse Age Grouper, maar in T2 was daar alleen nog de Belgische Kimberlay Duquennoy van over. Zij begonnen samen met een voorsprong van bijna drie minuten op de rest van het veld aan de afsluitende halve marathon.

Ook tijdens het hardlopen waren er overeenkomsten met de mannenwedstrijd, want Meyrick-Cole liep zo sterk dat ze meteen weg wist te lopen bij Duquennoy en dus solo aan de leiding kwam. Vanaf dat moment werd haar voorsprong ook alleen maar groter en kwam haar overwinning niet meer in gevaar.

Meyrick-Cole won de race in 4:31:08. De Duitse Sophia Trenz, die tijdens de halve marathon naar voren was gelopen, werd tweede in 4:35:56. Duquennoy werd derde in 4:37:41.