Al dagen of zelfs weken zijn mensen in afwachting van een duidelijke beslissing vanuit het Internationaal Olympisch Comité (IOC) met betrekking tot de doorgang van de Olympische Spelen. Terwijl vrijwel ieder groot sportevenement is afgelast door het coronavirus, blijft het IOC nog altijd om het onderwerp heen draaien met uitspraken als: ,,Wij gaan er vooralsnog vanuit dat de Olympische Spelen gewoon door zullen gaan.” Nu lijkt het er op dat er aankomende week dan toch een knoop doorgehakt gaat worden. Volgens persbureau Reuters zullen alle alternatieve scenario’s de komende dagen uitgewerkt worden, waarbij wordt gekeken naar de mogelijkheden voor een verplaatsing en de kosten die daarbij komen kijken.

,,We zijn gevraagd diverse alternatieven uit te werken, waarbij we kijken naar verschillende uitsteltermijnen en de kosten die ermee gemoeid zijn”, verklaart één van Reuters twee anonieme bronnen die betrokken is bij de gesprekken in Japan in een interview met het Algemeen Dagblad. Hij voegt daaraan toe dat de opties voor uitstel met een maand, een jaar of zelfs twee jaar worden onderzocht. Tot slot is er nog de mogelijkheid dat de Spelen doorgang zullen vinden in een afgeslankte vorm zonder publiek.

Vanaf 24 juli gaan de Olympische Spelen in Tokyo van start als deze niet uitgesteld worden. Ondertussen verzoeken steeds meer atleten en zelfs sportbonden het evenement uit te stellen.  Het wegvallen van kwalificatiewedstrijden, de veelal beperkte trainingsmogelijkheden en uiteraard de gezondheidskwestie vooropgesteld zorgen dat er steeds meer kritiek komt op het IOC. De Japanse krant Nikkei verklaart dat het bestuur van de IOC deze week vergadert over de situatie. Met een torenhoog bedrag van ongeveer twaalf miljard dollar dat Japan besteed heeft aan de Olympische Spelen en drie miljard dollar vanuit sponsoring, staat het comité voor een grote uitdaging en lastige keuze.