Het is niet het meest fijne vooruitzicht voor Olympische triatleten, want het water waar zij in de Tokyo Bay zullen zwemmen, schijnt enorm te stinken. Ondanks dat er al maanden keihard wordt gewerkt om het water schoon – of in ieder geval schoner – te krijgen, lijkt dat nog niet echt te lukken.

Dat betekent dus dat alle triatleten die om de Olympische medailles strijden niet alleen in bloedheet (zo rond de 31 graden, red.), maar ook in vervuild en stinkend water moeten zwemmen.

Eerder – in 2019 – werd een zwemonderdeel voor een Paralympische Triathlon al eens gecanceld omdat de E. coli bacterie toen in het water van de Tokyo Bay werd aangetroffen. Toen al spraken atleten over water dat stonk alsof je op een bevuild toilet stond. Vanaf dat moment werden er drastische maatregelen getroffen om het water zo snel mogelijk schoon te krijgen. Zo werd er onder andere 22.000 kuub zand in de baai gestort, om zo een onderwateromgeving te creëren waar verschillende organismes konden bijdragen aan het schoonmaken van het water.

De afgelopen weken klagen locals echter weer over een enorme stankoverlast van de Tokyo Bay.

Hier vind je het volledige programma van de Olympische triathlons. Namens Nederland komen Rachel Klamer en Maya Kingma individueel in actie. Zijn zullen daarnaast – samen met Marco van der Stel en Jorik van Egdom – in actie komen tijdens de Mixed Team Relay.