Nadat beide atleten afgelopen zaterdag al in actie kwamen tijdens de afsluitende Eredivisie-wedstrijd in Ouderkerk aan de Amstel, deden Omar Brons en Jony Heerink dat gisteren tijdens de Keistad Triathlon Amersfoort nog eens dunnetjes over. Daar stonden ze aan de start van de Olympische Afstand en dat niet alleen: deze afstand wisten ze ook meteen op hun naam te schrijven.

Na 20:11 minuut in het water had Brons zijn 1500 meter zwemmen er alweer op zitten en kwam hij meteen als eerste bij zijn fiets. Daar zette hij niet de snelste tijd neer, maar toch wist hij met een tijd van 1:08:23 een prima tempo te produceren. Tot slot liep hij wel weer de snelste tien kilometer van de dag – 36:19 minuut – en na 2:07:44 mocht hij dan ook de titel mee naar huis nemen. Henk Galenkamp pakte achter Brons het zilver en deed 2:10:22 over de wedstrijd, terwijl het brons voor Michel Besseling was. Hij had 2:12:51 nodig voor de wedstrijd.

Heerink niet te kloppen

Bij de vrouwen ging de overwinning dus naar Jony Heerink, die daarmee in eigen stad won. Net als Brons sloeg ook Heerink al meteen met zwemmen een gaatje: na slechts 20:27 minuut, net achter Brons dus, kwam zij op het droge en had ze de basis voor haar overwinning al gelegd. Tijdens het fietsen en lopen kwam haar zege eigenlijk nergens meer in gevaar en werd haar voorsprong juist alleen maar groter.

Na 2:18:18 kwam Heerink uiteindelijk over de finish, daarmee dus goed voor de gouden medaille. Achter Heerink was het Sandra Hitzert die het zilver mee naar huis mocht nemen, nadat ze na 2:24:16 over de streep kwam. Het brons lag klaar voor Rahel Bellinga, die de klok op 2:27:10 stilzette.