Dit weekend staat de Franse stad Vichy in het teken van Ironman: morgen start er de Middle Distance (70.3) en zondag de Long Distance. Bij de Middle Distance start Omar Brons bij de pro mannen: ,,Ik race om zo hoog mogelijk te eindigen.” 

Nadat hij afgelopen juni in Luxemburg op de halve Ironman zijn race niet kon afmaken, is Brons positief over zijn huidige vorm. ,,Ik was toen mentaal niet fit genoeg, maar kon het die weken daarna meteen goed omdraaien. Nu kan er dus ook van alles gebeuren. Ik ken het startveld niet heel goed, maar ik heb vernomen dat David McNamee, nummer drie op Hawaii vorig jaar, aan de start staat.”

Brons is via een wedstrijd voor de Belgische Eredivisie naar Vichy gekomen: ,,Ik had zondag zowaar een race voor de T3 Serie. Het was een korte stayer wedstrijd, die ook nog eens naar een duathlon werd omgezet omdat er niet gezwommen kon worden. Die wedstrijd hakte er wel even in: ik doe dit nauwelijks meer tegenwoordig. Gelukkig heb ik de training weer goed op kunnen pakken. Met twee Belgische atleten heb ik hier in Frankrijk het fietsparcours kunnen verkennen en een paar keer gezwommen in het prachtige 50 meter buitenbad hier even verderop.” 

(tekst gaat onder foto verder)

Omar Brons in het 50 meter bad in Vichy (Foto: Omar Brons)

Zaterdag wordt er eerst 1900 meter in de rivier L’Allier gezwommen. ,,Het zwemparcours is niet heel lastig. Het veld bij de pro’s bestaat zaterdag uit zo’n 30 man. Het gaat echt essentieel zijn om goed van voren te zitten na het zwemmen. Snelle wissel en dan in het ritme raken.”

Het fietsparcours bestaat uit één ronde van 90 kilometer, met bijna 600 hoogtemeters. ,,Ik ben hier al de hele week en ik heb afgelopen woensdag het gehele rondje gedaan. Het is een mooi snel parcours, dat in de eerste zestig kilometer zelfs een beetje saai is op wat draaien en keren na. Na ongeveer vijfenzestig kilometer wordt het wat interessanter met wat heuvels. Het laatste stuk van het parcours voert over een grote brede weg terug naar Vichy, al met al een prima rondje.” 

De afsluitende halve marathon wordt grotendeels langs de rivier gelopen, waar eerst ook gezwommen werd. De 2 looprondes bestaan uit lange rechte stukken met enkel tussen kilometer vijf en zeven wat draaien en keren door de stad. ,,Het is een overzichtelijk loopparcours, dat zelfs wat doet denken aan het looprondje in Frankfurt. Ik heb de laatste weken goed kunnen trainen en heb veel kilometers kunnen maken. Hopelijk heb ik na het fietsen nog wat over om een degelijke halve marathon te lopen.”

Na de race start Brons op 8 september bij Challenge Almere-Amsterdam, ook op de Middle Distance. Voor hem een thuiswedstrijd. Waarschijnlijk gaat dat zijn laatste wedstrijd zijn van dit seizoen. Voorlopig staat er nog geen Long Distance op de planning: ,,Ik wil eerst consistenter worden op de Middle Distance. Het is toch echt wel heel wat anders dan de Olympic Distance zoals veel mensen zeggen. Wellicht een hele in 2020 of nog wat later, alle tijd. Zo’n hele is echt heel ver hoor.” 

Voor de andere Nederlanders heeft Brons de volgende tips voor aankomend weekend: ,,Maak er een mooie race van en ga voor die medaille. Het is hier echt prachtig om te racen, maar verkijk je echter niet op die heuvelige zone tijdens het fietsen. Vooral niet als je zondag de hele doet en dat stuk twee keer moet afleggen.”

Omar Brons is klaar voor zijn race in Vichy. (Foto: Omar Brons)